Historie

Van het bestuur van Noi si Voi

Hannah Smit en Marleen Oosterhof startten respectievelijk in 2002 en 2001 als projectmedewerkers bij de NGO Buna Ziua. Door deze organisatie zijn ze bevlogen ontwikkelingswerkers geworden. In 2003 startten ze met eigen voorbeeldprojecten en een eigen stichting: Noi si Voi. Hannah had lange tijd de eindverantwoordelijkheid over het laatste project, de zorgboerderij in Gagesti. Zij delegeerde uiteraard veel aan Roemeense medewerkers, maar het strategische deel (inbedding in de Roemeense jeugdzorg) bleef toch op haar schouders rusten. Vanaf 1 januari 2013 veranderde dit. Het management van de zorgboerderij kwam per 1 januari 2013 in Roemeense handen en wel bij Buna Ziua Roemenië. Een lang gekoesterde wens van Noi si Voi ging hiermee in vervulling, dankzij de zeer vertrouwde NGO (non-gouvernementele organisatie) ‘Asociatia Buna Ziua Copii din România’ te Bârlad (35 km van Gagesti). Mihaela Zanoschi, directeur, nam het managementstokje van Hannah Smit over. 
Het voordeel is dat het management van Buna Ziua Roemenië aansluiting heeft bij locale, regionale en landelijke overheden en diensten, op de hoogte is van geldende wet- en regelgeving en daarmee garanties biedt voor voortzetting van de zorgboerderij met (hopelijk) op den duur volledige Roemeense overheidsfinanciering. Bovendien ondersteunt de Directie Kinderbescherming en Gehandicaptenzorg die het woonhuis van de zorgboerderij managet deze stap. Deze organisatie heeft een goede samenwerkingsrelatie met Buna Ziua. 


Per 22 november 2012 werd Freerk Hoeksema, voorzitter van Bun? Ziua Nederland, ook van Noi si Voi Nederland. Boudewijn Taminiau is hiermee teruggetreden als voorzitter. Wij zijn hem erg dankbaar voor zijn waardevolle adviezen en inzet in de afgelopen jaren.
Vanaf 2014 heeft er opnieuw een bestuursverandering plaatsgevonden: Freerk Hoeksema is adviseur geworden en  Marleen Oosterhof van der Poel is dan tijdelijk de nieuwe voorzitter. 
In 2015 is de bestuurssamenstelling als volgt:
Voorzitter : Jacques Overeem.
Penningmeester : Marleen Oosterhof -Van der Poel.
Secretaris : Hannah Smit 
Adviseur: Freerk Hoeksema

Wat gaat het de samenwerking tussen Noi si Voi en Buna Ziua betekenen voor het werk van Noi si Voi in Roemenië?
Hoewel een deskundig Roemeens management een grote stap voorwaarts is om de verdere uitbouw en continuïteit van de zorgboerderij te waarborgen, kunnen we als Noi si Voi nog niet weg uit Roemenië. Dagactiviteiten voor (jonge) mensen met een verstandelijke beperking zijn nieuw in Roemenië en agrarische dagactiviteiten helemaal. Voor dit soort centra bestaat nog geen overheidsfinanciering. De wetgeving is al vergevorderd omdat Roemenië de Europese regelgeving in deze moet volgen, maar de crisis in het land maakt de uitvoering ervan vooralsnog onmogelijk. Het is overleven geblazen voor de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg in dit land. 

Zolang er nog geen structurele Roemeense financiering is, zal Noi si Voi vanuit Nederland de zorgboerderij blijven financieren, daarbij trachtend zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden de komende jaren. Onze eerste doel is hier nog drie jaar hard ons best voor te doen. Hannah Smit zal deze jaren nog de vrijwilligersactiviteiten coördineren ten behoeve van de verdere uitbouw van de activiteiten van de boerderij, waaronder de kaasmakerij. 
Uw steun blijft dus nog een aantal jaren nodig. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.  

2015-maart-jacques-overeem.jpg

2015 Voorzitter Jacques Overeem

2015-maart-foto-Marleen.jpg

2015 Penningmeester Marleen Oosterhof - Van der Poel.

2015 maart dagboek 8 02.jpg

2015 Secretaris Hannah Smit

  2012november Bz-Noisivoi-vergadering.jpg 

Foto: Zwolle, 22 november 2012. De Nederlandse besturen van Noi si Voi en Buna Ziua tekenen een intentieverklaring waarin de samenwerking tussen Buna Ziua en Noisivoi  haar beslag krijgt.
Van links naar rechts: Hannah Smit (lid Noi si Voi Nederland en lid Buna Ziua Roemenie), Freerk Hoeksema ( aantredend voorzitter Noisivoi Nederland en voorzitter Buna Ziua Nederland), Gitta Griffioen, (Buna Ziua Nederland) Saskia Teunissen (Buna Ziua Nederland), Marleen Oosterhof , penningmeester en secretaris Noi si Voi Nederland), Boudewijn Taminiau (aftredend voorzitter Noi si Voi Nederland).

2012-december-freerk.jpg

Freerk Hoeksema
Vanaf 22 november 2012  tot januari 2014 was Freerk Hoeksema voorzitter van Noi si Voi Nederland. Vanaf 2014 is Freerk adviseur van de Stichting.

2015 juli Nederlands bestuur van Noi si Voi in Roemenie.jpg

2015 juli. Gagesti Roemenie.
Op de foto na afloop van een vruchtbare vergadering met een deel van het Roemeense bestuur Buna Ziua. Vlnr.: Mihaela Zanoschi, Marleen Oosterhof, Otilia Virvorea, Jacques Overeem, Hannah Smit en Oana Lipovan.