Nieuwsbrieven.

Maart 2017

De nieuwsbrief van maart 2017

 

augustus 2016

De nieuwste nieuwsbrief over de ontwikkelingen in Roemenie.


 

 

 

 

juli 2016

Verslag van het verblijf van Hannah Smit op de zorgboerderij.

 

 

 

 

 

Zwolle 1 April 2016.

Verslag van het bezoek aan onze zorgboerderij te Roemenie 11 t/m 22 maart 2016

Het voorjaar is weer in aantocht en het begint bij velen van ons te kriebelen, zo ook bij mij, ik moet dan altijd naar Roemeni?. Ik had het geluk dat een vriend en donateur, Jos Jansen, met mij mee wilde reizen. Samen maakten we van de reis ook een boeiende tocht. Voor mij de taak om hem enkele mooie en interessante plaatsen van Roemenie te laten zien. Het werd Timisoara, Sighisoara, Brasov en het kleine dorpje Viscri waar Prins Charles grote invloed heeft en helpt met de restauratie. Allemaal plaatsen die op de heen of terugweg aangedaan kunnen worden, zonder daarvoor om te om te rijden. Behalve dat ik de jongeren graag wil zien, kijken naar alle jong geboren geitjes , zien hoe het gaat waren er ook enkele specifieke doelen, niet zo opzienbarend maar toch.
De doelen van deze reis:
1.Het opgang brengen van de procedure om voor Lica, een van onze bewoners, een stuk grond te verkrijgen waarop zijn aanleunwoning kan worden gebouwd.
2.Vergaderen met de mensen die in het voorjaar het vuilnisproject gaan uitvoeren. Een dag de omgeving schoonmaken. De schooljuf, een medewerkster van ons en onze Roemeense manager Odo-Gheorgian. Het wordt een buitenschoolse activiteit voor de schoolkinderen samen met onze jongeren. Voor dit project hebben wij vuilgrijpers uit Nederland mee gebracht.
3.We hadden nog meer spullen mee, een hele auto vol. Vooral schoenen, linnengoed, plastic tasjes voor het textiel atelier, enkele computers en spullen voor een reparatie aan de kaasmakerij. Ook hier was haast bij, want de reparatie moet uitgevoerd zijn voordat de kaasmakerij weer in werking gezet gaat worden. Het betrof een speciaal voegmiddel voor de vloer. Door de wei (restant vocht bij kaasmaken) worden de voegen aangetast. Hopelijk kan dit speciale twee componenten voegsel de wei wel weerstaan.
4.Ook is in deze periode het bezoek van de ” stichting Roemeense paarden in Nood” gepland. Zij werken in het naburige stadje en verblijven tegen een vergoeding op de boerderij. Voor hen een goede uitkomst, want zoveel accommodatie is er niet in deze buurt. En voor mij en onze jongeren gezellig om bezoek te hebben. Dit project van “Stichting Paarden in Nood Roemeni?” die graag in de gemeente Murgeni, voor de reeds door hen opgeleide hoefsmeden ( Sandu en zijn zoon Ion) een vaste werkplek willen hebben, heb ik diverse malen getolkt. Lees voor verslagen van het project Murgeni op hun website. http://roemeensepaardeninnood.nl/projecten/project-murgeni-start
5.Maten nemen van het bouwsel, links voor de poort, waar we komend jaar een dakje op willen maken. Afgelopen jaar is het reeds omheind. Het zal dienen als uitloop wei voor de jonge geitjes. En daar moet een schaduw- en voederplek zijn.
Het waren gezellige dagen, we hadden tijd voor een wandeling met de jongeren, Lica mocht met de hoefsmeden mee naar Murgeni. Met zoveel volk kan hij mooi zijn gemaakte bankjes verkopen. Na dat alles gedaan was vertrok ieder weer huiswaarts.
Thuis gekomen kreeg ik nog een fijn bericht van Jos. Een bericht waar ik wel blij van werd.
Dank je wel Hannah voor de geweldig leuke reiservaring, voor je verhalen, je uitgesproken passie en betrokkenheid. Ik heb het heel erg fijn gevonden om deze dagen met je op te trekken. Hoewel we elkaar al lang “kennen”, is er een hele dimensie bijgekomen. Je bent gewoon een kanjer. Ook het ervaren en het zien van het project vond ik geweldig fijn. Macro en micro, we spraken er over. Maar jij maakt echt het verschil voor je kinderen daar. Super om te zien hoe blij ze zijn als ze je weer zien.

 

 

November 2015

 

Nieuwsbrief van Buna Ziua Januari 2015

2015-jan-01-nieuwsbrief-Buna-Ziua-januari-2015.jpg

2015-jan-02-nieuwsbrief-Buna-Ziua-januari-2015.jpg

2015-jan-03-nieuwsbrief-Buna-Ziua-januari-2015.jpg

2015-jan-04-nieuwsbrief-Buna-Ziua-januari-2015.jpg

 

 

 

Nieuwsbrief Najaar 2014

2014 nieuwsbrief-najaar-2014-1.jpg

 

2014-nieuwsbrief-najaar-2014-2.jpg

2014-nieuwsbrief-najaar-2014-3.jpg

 

2014-nieuwsbrief-najaar-2014-4.jpg

 

2014-nieuwsbrief-najaar-2014-5.jpg

Nieuwsbrief juni 2014

2014 01-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-1.jpg

2014 02-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-2.jpg

2014 03-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-3.jpg

2014 04-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-4.jpg

 

2014 05-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-5.jpg

2014 06-nieuwsbrief-Noi-si-Voi-juni-2014-6.jpg

 

 

Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-1.jpg

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-2.jpg

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-3.jpg

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-4.jpg

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-5.jpg

Nieuwsbrief-Stichting-Noi-si-Voi-December-2013-6.jpg

Nieuwsbrief juni 2013

2013-juni-Nieuwsbrief-Noi-si-Voi-blz-1.jpg

2013-juni-Nieuwsbrief-Noi-si-Voi-blz-2.jpg

2013-juni-Nieuwsbrief-Noi-si-Voi-blz-3.jpg

Nieuwsbrief December 2012

In alle richtingen van vooruitgang   
Is het ideaal het kompas wat ons de weg wijst. 

Hazrat Inayat Khan.  

Aan allen die ons werk in Roemenië steunen.  

Lieve vrienden, donateurs, familie en betrokkenen, Daar zijn we weer met een nieuwsbrief vol met informatie over wat geweest is en wat komen gaat.
Laten we eerst even terug blikken. Onze laatste nieuwsbrief was van juli. Daarin vermeldden wij wat er in het eerste halfjaar allemaal is gebeurd. Zo schreef ik (Hannah) toen:  Begin mei arriveerde ik in Roemenië samen met Theo Bakker en Dirkjan van den Heuvel. Zij zijn twee leden van de stichting werkgroep Oost Europa Nieuw-Vennep. Deze stichting verricht al vele jaren bouwprojecten door heel Roemenië. Dit jaar komen ze bij ons en gaan ze de kaasmakerij afbouwen. In eerste instantie kwamen alleen Theo en Dirkjan, later in het jaar komen er meerdere leden; steeds groepjes van vijf mensen voor twee weken. In zes weken tijd hopen zij de kaasmakerij om te toveren tot een bruikbare natte ruimte, een kaas opslagruimte, een kantoortje en een ontvangstruimte met een winkeltje.  Inmiddels is dit allemaal geklaard. Ongelofelijk! In twee maanden tijd (september en oktober) is er stevig doorgewerkt, een verslag daarvan met foto’s is inmiddels te zien op onze website: www.noisivoi.nl. Terwijl de mannen ‘s morgens naar de kaasmakerij vertrokken gingen Geziena Middag en ik aan het experimenteren hoe je nu zachte verse kaas maakt. We moesten dit nog in onze eigen keuken doen. Geen ideale situatie. Geziena en haar man Fré heb ik leren kennen in Zwolle. Zij hebben jarenlang een melkveehouderij gehad en Geziena maakte jarenlang kaas. Ze zijn speciaal naar Roemenië gekomen om ons te instrueren. Eerst mij en later ook de medewerkers. Volgend seizoen gaan we ook enkele jongeren hierbij betrekken. En dan niet meer in de keuken maar in de nieuwe kaasmakerij die maagdelijk schoon staat te wachten op de eerste melk.  
Voor de laatste activiteiten van dit seizoen kwamen Wim Vinke en Gert Colenbrander. Wim installeerde de zonnecollectoren en Gert Colenbrander kwam helpen om de waterleiding door de schuur aan te leggen. En toen kwamen eind oktober nog onze vrienden van de stichting ‘Roemeense Paarden in Nood’. Voor hen was het de vijfde en voorlopig de laatste keer. Sandu Coman, onze timmerman, die ons al vanaf het begin heeft geholpen met de bouw van de zorgboerderij, is nu omgeschoold tot hoefsmid. Naast dat hij nog voor een dag per week onderhoudswerkzaamheden bij ons blijft doen, zal hij een gedeelte van één van de stallen gebruiken om daar het vak van hoefsmid te gaan uitoefenen. Een activiteit waarbij de jongeren kunnen kijken en hand- en span diensten kunnen doen. Zo blijft er leven op de boerderij.
 
Het management van de zorgboerderij komt per 1 januari 2013 in Roemeense handen en wel….. bij Buna Ziua Roemenië (tekst geschreven door Marleen Oosterhof)  

Een lang gekoesterde wens van ons gaat per 1 januari a.s. in vervulling. Dankzij de ons zeer vertrouwde NGO ‘Asociatia Buna Ziua Copii din Romania’ te Barlad (35 km van Gagesti). Mihaela Zanoschi, directeur, neemt het managementstokje van Hannah Smit over.   
Wat ging vooraf?  
Hannah en ik startten respectievelijk in 2002 en 2001 als projectmedewerkers bij de NGO Buna Ziua. Door deze organisatie zijn we bevlogen ontwikkelingswerkers geworden. In 2003 startten we met eigen voorbeeldprojecten en een eigen stichting: Noi si Voi. Ikzelf heb hiernaast nog tot en met 2008 video-interactie trainingen gegeven voor Buna Ziua.  Hannah had tot op heden nog de eindverantwoordelijkheid over ons laatste project, de zorgboerderij in Gagesti. Zij delegeerde uiteraard veel aan Roemeense medewerkers, maar het strategische deel (inbedding in de Roemeense jeugdzorg) bleef toch op haar schouders rusten.
Dat gaat per 1 januari 2013 dus veranderen.    
Net als bij Noi si Voi is er bij Buna Ziua sprake van een Nederlandse en een Roemeense Stichting.  Op 22 november 2012 hebben de besturen van Noi si Voi en Buna Ziua Nederland met het ondertekenen van een intentieverklaring aangegeven, dat zij samenwerking tussen beide Roemeense organisaties van harte ondersteunen. In Nederland zullen beide stichtingen blijven bestaan. In Roemenië wordt Noi si Voi een afdeling van Buna Ziua Roemenië.   Het voordeel is dat het management van Buna Ziua Roemenië aansluiting heeft bij locale, regionale en landelijke overheden en diensten, op de hoogte is van geldende wet- en regelgeving en daarmee garanties biedt voor voortzetting van de zorgboerderij met (hopelijk) op den duur volledige Roemeense overheidsfinanciering. Bovendien ondersteunt de Directie Kinderbescherming en Gehandicaptenzorg die het woonhuis van de zorgboerderij managet deze stap. Deze organisatie heeft een goede samenwerkingsrelatie met Buna Ziua.   Per 22 november 2012 is Freerk Hoeksema, voorzitter van Buna Ziua Nederland, ook voorzitter geworden van Noi si Voi Nederland. Boudewijn Taminiau is hiermee teruggetreden als voorzitter. Wij zijn hem erg dankbaar voor zijn waardevolle adviezen en inzet in de afgelopen jaren.  Noi si Voi Nederland kan nog niet weg uit Roemenië.  Hoewel een deskundig Roemeens management een grote stap voorwaarts is om de verdere uitbouw en continuïteit van de zorgboerderij te waarborgen, kunnen we als Noi si Voi nog  niet weg uit Roemenië. Dagactiviteiten voor (jonge) mensen met een verstandelijke beperking zijn nieuw in Roemenië en agrarische dagactiviteiten helemaal. Voor dit soort centra bestaat nog geen overheidsfinanciering. De wetgeving is al vergevorderd omdat Roemenië de Europese regelgeving in deze moet volgen, maar de crisis in het land maakt de uitvoering ervan vooralsnog onmogelijk. Het is overleven geblazen voor de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg in dit land.   Zolang er nog geen structurele Roemeense financiering is, zal Noi si Voi vanuit Nederland de zorgboerderij blijven financieren, daarbij trachtend zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden de komende jaren. Onze eerste doel is hier nog drie jaar hard ons best voor te doen. Hannah Smit zal deze jaren nog de vrijwilligersactiviteiten coördineren ten behoeve van de verdere uitbouw van de activiteiten van de boerderij, waaronder de kaasmakerij. Ook wordt Hannah lid van het bestuur van Buna Ziua in Roemenië.  Uw steun blijft dus nog een aantal jaren nodig. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.   

Wij wensen u een fijne kersttijd!  
Hartelijk dank voor uw interesse in ons werk en voor uw steun!   
Mede namens onze nieuwe voorzitter: Freerk Hoeksema,  Hannah Smit en Marleen Oosterhof - van der Poel  

We blijven serieus op zoek naar nieuwe donateurs. Dus mocht u ons nog een aantal jaren met een bedrag per  maand of jaar willen steunen, graag! De pioniers in Roemenië zijn u dankbaar daarvoor.  
Aanmelding: Marleen Oosterhof: d.oosterhof@hetnet.nl  Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI),  gevestigd te St. Nicolaasga. Triodosbank stichting Noi si Voi: 21 24 73 212   

 

Voor een toekomst met respect.


Nieuwsbrief Stichting Noi si Voi, april 2012


Aan allen die ons werk in Roemenië steunen, 

Het is weer de hoogste tijd om jullie te informeren  over het wel en wee  van ons project in de dorpen Gagesti  en Giurcani. In Gagesti  staat onze  zorgboerderij, met een gezinsvervangend huis op het terrein, en in Giurcani bouwden  we ons eerste gezinsvervangend woonhuis in het dorp.

De winter van 2011 – 2012 was kort en heftig. Op 27 januari begon het te sneeuwen en het sneeuwde maar door tot er een dik pak van anderhalve meter lag. Ik – Hannah – was niet in Roemenië op dat moment. En juist in die periode moest er nog gas voor de verwarming en voer voor de geiten gebracht worden. Ook moesten de Roemeense begeleiders dagelijks door de sneeuw naar hun werk en na afloop van het werk weer terug naar huis. Het was onze eerste winter met bewoners en dieren op de boerderij. En ook de eerste winter nadat wij beide woonhuizen hebben overgedragen aan de Roemeense kinderbescherming/sociale zaken. Vanuit Nederland volgden we, met behulp van de telefoon en het internet, de ontwikkelingen op de voet. Steeds in het besef dat de Roemeense overheid het toch echt zelf zal moeten doen zonder onze dagelijkse aanwezigheid. Het ging er op zijn Roemeens aan toe. Dat betekent onder andere dat de organisatie ondoorzichtig is en van bovenaf wordt gestuurd zodat er weinig zeggenschap is van hen die dagelijks met de jongeren omgaan. Daarbij komt dat het personeel slecht wordt betaald en daardoor ongemotiveerd raakt. De overheid en het personeel hebben het niet gemakkelijk. Tot slot schortte er veel aan de materiële zaken. In Giurcani bleek de verwarming niet in orde te zijn en boden de elektrische kacheltjes onvoldoende soelaas daarvoor. Men was van plan geweest deze verwarming al aan het begin van de winter te repareren, maar dat is niet gebeurd. De jongens  uit Giurcani werden opgehaald en naar een ander tehuis gebracht.  Een crisis opvang.  Zouden ze nog terugkeren en wanneer?  Ja , net na Pasen keerden ze weer ! Gelukkig heeft iedereen deze winter overleefd en toen ik in maart weer terugkwam in Roemenië hadden de jongeren stoere verhalen over hun winterse ervaringen.    
Ook al waren we niet in Roemenië, we hebben intussen niet stil gezeten. 's Winters gaat in Roemenië alles op de overlevingsstand en ‘s zomers wordt er volop gewerkt. Zo doen wij dat ook. Tijdens de winter in Nederland hebben we veel voorbereid voor het komend seizoen in Roemenië. Iedere zomer maken we in Roemenië weer een flinke stap voorwaarts op de weg naar een toekomst met respect. 


Welke plannen hebben we voor het komende seizoen in 2012?     
1. Scholing. Samen met de kinderbescherming hebben we besloten in het voorjaar van 2012 een praktijkgerichte training te geven aan alle begeleiders op het project. Marleen Oosterhof zal met een video- interactietraining bij het personeel de vaardigheden proberen uit te breiden.
2. Dagactiviteiten. We zullen veel aandacht besteden aan het verder ontwikkelen van de dagactiviteiten voor de jongeren. Voor wie het aankan bieden we ook activiteiten aan in de dorpse  samenleving. Zoals fietsen, met paard en wagen brandhout bezorgen en vuilprikken. Zowel voor de nieuw bijgeplaatste jongeren, als ook voor de kinderbescherming is dat een hele uitdaging! Integratie van mensen met een verstandelijke beperking is bij ons in Nederland al zoveel verder en zoveel meer vanzelfsprekend dan in Roemenië.
3. Socialiseren. Hiermee bedoelen wij het deelnemen aan het gewone leven. Met name voor de jongeren die na de opening in september 2011 bij ons zijn komen wonen zijn er nog veel praktische vaardigheden te leren om te kunnen functioneren in de dagelijkse routine. Het gaat om veel dagelijkse terugkerende activiteiten, taken en leuke ontspannende zaken. Iedere begeleider en vrijwilliger krijgt daar dit jaar mee te maken en kan daar een bijdrage aan leveren. Gewone dingen doen dus zoals spelletjes aanleren, wandelen, een tochtje met paard en wagen, boodschappen doen, de was opvouwen, tafel dekken en meehelpen met koken.


Hoe kan het gewone leven op onze zorgboerderij er uit zien? De sfeertekening hieronder geeft daar een beeld van. 

Het is een uur of zes in de avond. Gaby is naar huis en de schuren zijn afgesloten. Het was vandaag een redelijke dag met wat buien en niet te koud. Naast mij zit Catalina een brief te schrijven naar haar vroegere pleegbroer. En tegenover mij zit Gheorge. Hij schrijft een brief naar Helen, de vrouw die een kindertehuis in Husi runde, waar Gheorge gewoond heeft. Helen is terug naar Engeland. Het maakt haar blij dat Gheorge nu op een boerderij woont, want hij hield altijd al zo van dieren. Inmiddels begin ik honger te krijgen en ik heb geen boodschappen gedaan, Marianne wil voor mij wel even naar de buren lopen om een litertje melk en wat eieren te halen. Ik geef haar twee lei mee. De buurvrouw laat weten dat ze geen geld wil. Dat geld is dan voor Marianne die er erg blij mee is. Catalina wil pap voor me koken en staat nu lekker te roeren in de rijstepap. Eén voor een gaan de jongeren naar hun (deel van het) huis want ook zij krijgen trek. Eén voor een komen ze ook later weer terug omdat ze het hier prettig vinden. Bij mij lekker tutten met een relaxmuziekje op de achtergrond.

Wat gebeurt er nog meer aan bedrijvigheid op de boerderij de komende zomer?
1. Stichting Roemeense Paarden in NoodI
n mei komen de leden van deze stichting in Gagesti en in de dorpen eromheen, een aantal Roemeense hoefsmeden opleiden. Tevens wordt dan alles klaar gemaakt op de zorgboerderij om daar enkele verwaarloosde paarden te kunnen huisvesten en verzorgen. Zie  www.roemeensepaardeninnood.nl 
2. Actlocal
Noi si Voi is een samenwerking aangegaan met actlocal. Gasten werken tijdens hun vakantie een paar dagen mee in een project en beleven zo ook lokale leven mee. De bezoekers betalen een bijdrage, waardoor het project zich verder kan ontwikkelen. Actlocal verleidt zo de vakantiegangers om in Gagesti iets leuks te doen met de jongeren van de zorgboerderij van Noi si Voi. Zie http://www.actlocal.nl
3. Respo International
Noi si Voi biedt aan Respo International de ruimte en accommodatie om een circusproject uit te voeren voor onze verstandelijk gehandicapte jongeren en de andere dorpskinderen in Gagesti en Giurcani. Van 1 tot 10 juni komt Respo International met 28 sportacademiestudenten van de Calo opleiding van Hogeschool Windesheim naar Roemenië. Zij gaan langs een viertal projecten om daar met de respectievelijke doelgroepen sportactiviteiten te doen. Van 2 tot 4 juni zijn ze in Gagesti en Giurcani. Zie: www.Respo.org
4. Stichting Werkgroep Oost Europa NieuwVennep.
Deze stichting heeft besloten ons dit komende seizoen te helpen met de bouw van de kaasmakerij. Dat is geweldig! We beseffen terdege dat we met hulp van buitenaf, van andere bevlogenen die ook met liefde iets willen doen om de minder bedeelden meer kansen te geven, dubbel zo veel kunnen doen. Samen bijdragen aan een toekomst met respect; voor de jongeren waarvan de toekomst ligt op onze zorgboerderij. Zie: http://www.swoenv.nl

Hartelijk dank voor uw interesse in ons werk en voor uw steun !
Mede namens de bestuursleden Marleen Oosterhof en Boudewijn Taminiau.

Hannah Smit.


Zie voor foto’s en verder nieuws onze website: www.noisivoi.nl
We blijven serieus op zoek naar nieuwe donateurs.
Dus mocht u ons een aantal jaren met een bedrag permaand of jaar willen steunen, graag!
De jongeren zijn u dankbaar daarvoor.
Aanmelding: Marleen Oosterhof: d.oosterhof@hetnet.nl
Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI),gevestigd te St.Nicolaasga. Triodosbank stichting Noi si Voi: 21 24 73 212

 

 

Nieuwsbrief December 2011 van de Stichting Noi si Voi.

 

Beste ……
Dat je hier mag groeien, 
wortels mag krijgen en gekend mag worden. 

Dat waren de woorden die Hannah Smit uitsprak voor iedere jongere tijdens de openingsceremonie van de zorgboerderij in Gagesti. Eén voor één werden de nieuwe bewoners bij naam genoemd en kregen ze een ballon met een lint met hun naam erop uitgereikt. Dit lint mochten ze vervolgens om de speciaal voor hen geplante boom knopen. 

Ja, de zorgboerderij is geopend. Op 16 september was het zover. Een droom is werkelijkheid geworden. Op de website www.noisivoi.nl vindt u een uitgebreid fotoverslag. Zie Opening.  Dit berichtten we u al eerder. Maar kijkt u vooral nu nog eens: onlangs is de rapportage aangevuld met heel veel nieuwe foto’s die ons nog van alle kanten bereikten. 

Bewoners (en de dieren) leven nu hun leven op de boerderij. Een zoveel betere plek dan in de nog steeds overvolle staatsinstituten met hun slaapzalen, lange kale gangen en het ontbreken van (voldoende) dagactiviteiten. Van de tien nieuwe bewoners die op de boerderij zijn komen wonen, komt de helft uit zo’n instituut. De andere helft komt uit ons gezinsvervangend huis te Giurcani. Waarom deze overplaatsingen? Al langere tijd zagen we dat het niveau tussen de jongeren in Giurcani te veel uiteen ging lopen. De ‘wijsneuzen’ in het linker deel van het huis gingen de baas spelen over de verstandelijk minder begaafde jongeren in het rechter deel. Dit betekende onveiligheid voor de laatste groep. 
Het leeggekomen gedeelte in Giurcani is onlangs gerenoveerd door de groep van Chris Bultman uit Zwolle en zal in gebruik genomen gaan worden door verstandelijk beperkte jongeren met een hoger ontwikkelingsniveau. Zij zullen net als ‘onze’ overblijvende jongeren: Georgite, Marian en Vasile een fase ingaan van een grotere zelfstandigheid met minder uren begeleiding per dag. Het begeleiden van deze groep in deze nieuwe fase is een taak van de Roemeense overheid. Noi si Voi ondersteunt daarbij (inhoudelijk én financieel) en controleert of de overheid ook uitvoert waartoe ze wettelijk verplicht is. 

Het is een moeilijke tijd in de jeugdzorg en gehandicaptenzorg in Roemenië. Daar berichtten we u al eerder over. In onze provincie Vaslui moeten honderden mensen ontslagen worden, dit proces is nog steeds in volle gang. Er mogen geen nieuwe mensen worden aangenomen, dus ook onze goed opgeleide activiteitenbegeleiders niet. Degenen die hun baan behouden hebben, krijgen veel minder salaris en dat was al niet veel. In Nederland zou het onvoorstelbaar zijn dat mensen dan niet en masse in protest zouden komen. De Roemenen doen dat niet, zijn gelaten, geloven nauwelijks nog dat het ooit zal verbeteren in hun land. Velen vertrekken naar het buitenland. Met name de hoogopgeleiden. Heel jammer voor ons werkveld. Gelukkig zijn er bij ons nog een aantal goede pioniers over. Wij betalen hun salarissen nog tot het moment dat de overheid weer nieuwe mensen mag aannemen. Maar hoelang gaat dit duren in de huidige Europese crisistijd? En kunnen wij dit de komende jaren dragen? 
Dat hangt eigenlijk van u allen af. Zijn er genoeg mensen bereid om donateur te blijven voor het bedrag dat ze tot nu aan ons gaven? En zijn er nog voldoende enthousiastelingen onder u bereid om eens een actie voor ons te doen? Wellicht kent u ook andere mensen die graag hun steentje willen bijdragen? Het was in ieder geval overweldigend in 2011. Moge dit zo blijven. Heel veel dank hiervoor!! Allen die aangaven op de website genoemd te willen met hun actie, staan er op. Een deel met foto’s en al. Zie hiervoor bij ‘Helpers en gevers’ onder de Kop: ‘Hoe kunt u helpen?’

Maar nu nog iets over de boerderij. Wat wordt er deze winter gedaan?
De dierverzorging is dagelijks terugkerend. De greppels langs de wegen worden schoongemaakt. Er worden kerstversieringen en kerstkaarten gemaakt. Er is tijd voor knutselen en leren. 
En …. er zijn veel bestellingen voor de plastic tassen die in het textiel atelier op het weefgetouw gemaakt worden. Het plastic komt van allen onder u die voor ons hun plastic tassen opsparen. Het is fijn als u dit wilt blijven doen! 

Hoe gaat 2012 eruit zien?Op de eerste plaats willen we consolideren wat er nu is. De nieuwe bewoners moeten de kans krijgen hun plek te vinden en te integreren met de jongeren die al langere tijd op de boerderij komen werken.Het personeel van de overheid (drie personen) willen we graag mogelijkheden bieden zich verder te scholen. En ‘onze’ drie activiteitenbegeleiders uiteraard ook.We willen graag weer samenwerken met (groepen) Nederlandse vrijwilligers die een aantal weken op de boerderij activiteiten komen doen met de bewoners. Voor de jongeren betekent dit een stukje socialisering. Er kunnen op die momenten wat uitstapjes gepland worden: gewoon naar de winkel, de markt of het zwembad. Activiteiten die zonder extra menskracht gewoon niet te verwezenlijken zijn. 

U bent weer op de hoogte.We zijn doorlopend met veel foto’s te volgen op onze website: www.noisivoi.nl En wat zegt nu meer dan foto’s  …. 

Het bestuur van stichting Noi si Voi wenst u een sfeervolle december maand! Wij zijn er erg blij mee dat de jongeren in Gagesti en Giurcani dankzij uw steun (ook) een mooie Kerst kunnen beleven en uitzicht op een hoopvolle toekomst hebben.

Boudewijn TaminiauHannah SmitMarleen Oosterhof-van der Poel

Stichting Noi si Voi, Triosdosbank rekeningnr. 21.24.73.212. Onze stichting is een Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI) gevestigd te St.Nicolaasga. Uw gift is dus aftrekbaar van de belasting. 

 

 

 

Nieuwsbrief April 2011 van de Stichting Noi si Voi.

 

Het is 6.00 uur in de ochtend en het wordt net licht. Als ik uit mijn raam kijk zie ik de eerste mensen al op straat. De stratenvegers met hun zwiepende bezems vegen het zand op dat in de winter is gestrooid. Vandaag ga ik op pad met de brandblussers. Die moeten worden gekeurd want er komt een controle van de brandweer. Papieren moeten worden ondertekend en gestempeld. Daarna  moet ik een registratienummer aanvragen bij de veterinaire dienst. Zonder dat nummer mag je geen dieren houden. En dan het adres wijzigen van de Roemeense stichting met de daarbij behorende fiscale code. Voor alles zijn er stapels formulieren. Natuurlijk begrijp ik dan de logica niet en mis ik weer een bewijs van dit of dat. Dus dan moet ik weer nog even naar Vaslui waar het hoofdkantoor is gevestigd.... enzovoorts, enzovoorts.

Als deze klussen klaar zijn ga ik in gesprek met Sandu, de man die al zeven jaar voor Noi si voi werkt. Eerst heeft hij meegewerkt aan het groepshuis voor de jongeren in Giurcani, daarna aan het waterproject en de medische post. De laatste tijd werkt en werkte hij aan de zorgboerderij in Gagesti en aan de tweede woning die daar nu klaar is. Ja, Sandu is een man die van constructie houdt en we gaan nu toch echt weer een andere fase tegemoet waarin we mensen willen die sociaal opgeleid zijn of op zijn minst sociaal opgeleid willen worden. Sandu wil gelukkig wel voor enige dagen onze onderhoudsman blijven.

Op de dagen dat Sandu er niet meer zal zijn komt Emile Petcu. Emile is al woonbegeleider bij de jongeren en gaat nu meer en meer zijn intrede doen op de zorgboerderij als activiteitenbegeleider. Emile Petcu heeft vanuit Noi si Voi een tweejarige opleiding tot activiteitenbegeleider gevolgd. 
Inmiddels zijn er ook twee anderen – Ramona en Nicu –  die op onze kosten eenzelfde (verkorte) opleiding volgen. Als tegenprestatie werken zij ieder een dag per week mee. Nicu in het huis in Giurcani en Ramona op de zorgboerderij in Gagesti.

In het hele vroege, nog besneeuwde voorjaar was er al een groepje leerlingen van de Vrije School uit Den Haag bij ons. Samen met een ouder als begeleider kwamen ze klussen en ondernamen ze activiteiten met onze jongeren. De jongeren genieten hiervan; de aandacht die ze krijgen van de vrijwilligers doet ze goed. Samen taarten bakken, een puzzel maken, bij de konijnen kijken, een broek inkorten, tassen weven …….. en zo gaat het hier dan zijn gangetje. 

Nu de winter voorbij is kunnen de jongens weer zelfstandig naar de boerderij komen. De boerderij ligt er klaar maar leeg bij. net als natuur om ons heen. Het wachten is op het voorjaar. Gelukkig begint die al wat te komen. De eerste bomen en struiken gaan in de grond, de uien worden gepoot en de wortels gezaaid.  

Behalve wachten op het voorjaar is het ook wachten op de kinderbescherming. Wanneer komen de nieuwe bewoners? We zijn begonnen aan een serie afspraken in verband met de gezamenlijke selectie; meisjes en jongens, zo is besloten. De meisjes zullen vanuit een ander instituut komen. Een aantal  jongens – die met het laagste niveau-  komen vanuit ons huis in Giurcani. Daar worden dan weer anderen, met een hoger niveau, bijgeplaatst. Zo zijn de plannen. Op zich kan dit wel snel zijn beslag krijgen.

Wat meer kopzorgen geeft is dat er nog steeds een maatregel van kracht is dat de overheid geen nieuw personeel mag aannemen. Ook moeten er in Roemenië nog negen duizend mensen van het overheidspersoneel afvloeien. Voor de kinderbescherming zijn dat er in onze provincie nog honderd. Mijns inziens doet hen dit zo vertragen. Het contract met de kinderbescherming ligt er maar nu moet de financiering worden geregeld en daar beslist de provinciale raad in mee.  Zolang er geen “nee” is gaan we er maar vanuit dat de kinderbescherming het voor elkaar krijgt..... 

Bij ons op de zorgboerderij worden nu de voorbereidingen getroffen voor de de komst van de dieren. De dierenverblijven moeten in orde worden gemaakt en het diervoer moet worden gekocht en opgeslagen. We hebben de eerste dieren - konijntjes en kippen – al gekregen. Johan Ewijk van de Bettinehoeve te Etten-leur is op zoek naar twintig mooie Zaanse geiten; lammeren van vijf maanden oud. Sandu heeft een drachtige koe die hij aan ons wil over doen. Een varkentje kan er ook nog bij. En als laatste wordt in Zwolle in de maand mei actie gevoerd voor de financiering van een paard. Voor de kaasmakerij kunnen we maar beperkt wat doen omdat de financiering daarvoor nog niet rond is.  

Van 10 tot 30 april is er weer een groep van vijf vrijwilligers van de Internationale Bouworde op de zorgboerderij. Er is vooral buiten veel te klussen. Ja, alles moet er tip top bij liggen voor het grote feest; de officiële opening die we half september 2011 willen gaan vieren. De precieze datum is nog niet bekend. Zodra we die weten laten we het u horen. 

Dank voor uw steun en uw warme belangstelling!

(Mede namens de bestuursleden Marleen Oosterhof en Boudewijn Taminiau)

Hannah Smit. 

Zie voor foto’s of ander nieuws onze website: www.noisivoi.nl 
Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), gevestigd te St.Nicolaasga. Triodosbank stichting Noi si Voi: 21 24 73 212 
We blijven serieus op zoek naar nieuwe donateurs. Dus mocht u ons een aantal jaren met een bedrag per maand of jaar willen steunen, graag! Aanmelding: Marleen Oosterhof: d.oosterhof@hetnet.nl 

 

Nieuwsbrief december 2010 van de Stichting Noi si Voi.

 

“Geven verbetert de gezondheid,
versterkt sociale banden,
verspreidt rijkdom en,
beter nog, is besmettelijk.”

(Bron: tijdschrift ODE september 2010)

Beste donateurs, vrienden, familie en belangstellenden,

Het is zwaar(economisch) weer in Roemenië. Ondanks dat ligt Noi si Voi op koers en doen we meer dan we ooit dachten te kunnen doen.

We hebben nu niet alleen de zorg voor onze jongeren maar zijn ons ook zeer bewust van de financiële crisis waarin de mensen in en rondom ons project verkeren. Al het overheidspersoneel is met 25 % gekort op hun salaris en velen komen hierdoor op een niveau dat onder het (Roemeens) bestaansminimum ligt. De kortingsmaatregel kwam in mei dit jaar. Daarna werd het nog gekker: persoonlijk assistenten met een werkcontract bij de gemeente, zoals onze jongerenbegeleiders, ontvangen al sinds juli helemaal geen salaris meer. Noi si Voi springt noodgedwongen bij, ook omdat we ze anders als werkkrachten kwijt raken. Er zijn al heel wat voorbeelden van mensen die, in een soortgelijke situatie, hun pleegkind terug brengen naar het kindertehuis. Deze mensen vertrekken vervolgens voor werk naar het buitenland om hun eigen gezin overeind te kunnen houden. Dit zijn schrijnende toestanden. 

Het is pittig voor mij te leven tussen deze mensen in deze omstandigheden. Velen zijn zwaarmoedig gestemd. Ontgoocheld doordat niet is gekomen wat de toetreding tot de EU hen beloofde. Maar gelukkig ervaren onze werknemers en jongeren – door het vertrouwen in het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel –  onze de boerderij toch als een fijne plek waar ze met plezier kunnen doorgaan. 

Veel van wat Noi si Voi voor ogen stond kon in het afgelopen jaar worden gerealiseerd. Zo hebben we toch maar mooi het huis, dat vorig jaar afbrandde, weer helemaal kant-en-klaar voor oplevering! Bovendien was er geld om met een tractor het land om te ploegen en zo bouwrijp te maken voor volgend jaar! Er was geld voor enkele dakramen op zolder en voor een bliksemafleider! Er was geld voor de tandarts van de jongeren! En….er waren Nederlandse vrijwilligers. Niet één, neen wel veertig zijn er dit jaar geweest. De vrijwilligers zorgen voor levendigheid en vrolijkheid, ze zien mogelijkheden en tonen inzet. En dat wordt door de Roemenen gezien en gevoeld. 

Ik ben me er zeer van bewust dat een stichting op zichzelf niets is. Een stichting kan alleen iets betekenen als er mensen zijn die haar voort willen helpen. Gelukkig spreekt het doel van onze stichting velen van u aan. We merken dat door de vele initiatieven van uw kant. In één woord geweldig! Veel dank hiervoor. Ik spreek hierbij de wens uit nog een aantal jaren steun te krijgen van uw kant. Er is een lange adem nodig voor deze, voor Roemenië zo nieuwe werksoort. Maar juist onze volhardende lange adem zorgde ervoor dat de Roemeense kinderbescherming en  gehandicaptenzorg echt vertrouwen in ons hebben gekregen. 

Nu wat staat er volgend jaar te gebeuren?
Het belangrijkste is dat de boerderij bewoond gaat worden met zowel mensen als dieren. 

Het woonhuis van de boerderij wordt overgedragen aan de Kinderbescherming die daarin vanaf april 2011 de zorg op zich neemt voor tien nieuwe bewoners. Deze nieuwe bewoners worden de komende maanden samen met Noi si Voi geselecteerd. Voor hen, en voor nog vele anderen, is er dagbesteding in het werkplaatsgedeelte van de boerderij. Dit gedeelte van de boerderij blijft voorlopig (tot het moment waarop een verantwoorde overdracht mogelijk is) onder beheer van onze stichting. 

Op de boerderij willen we vier hoofdactiviteiten ontwikkelen: 
a.Kantine en kaasmaken
b.Agrarisch landbouw, groentetuin en erfonderhoud
c.Dierenverzorging en melken
d.Hout: bomen aanplant en verzorging, hout zagen voor de verkoop als stookhout.

Inmiddels is – naast de heer Petcu- een tweede persoon geselecteerd voor de opleiding activiteitenbegeleider: Ramona. Naast haar theoretische studie komt zij praktijk opdoen op de boerderij. Zij zal zich voornamelijk gaan inzetten voor de kantine en het kaasmaken.Zo gaan we binnenkort, als kantine activiteit, al beginnen met het maken van kijkkookboeken voor onze jongeren. Het worden recepthandleidingen met foto’s zonder tekst. Zelf koken kan op deze manier een volgende stap worden in de zelfstandigheidtraining van de jongeren. Enkelen van hen zijn op dit moment zo ver om die stap te gaan zetten. 

Een ander leuk feit is dat twee van onze Giurcani jongeren (Marian Durac en Georghite) zijn uitgenodigd om in de zomer bij Cristi Teodor (Roemeen) en Netty (Nederlandse) te komen logeren. Eerst in Buzau, waar Cristi en Netty een familiewoning hebben, en wie weet, als het goed gaat, later ook in Heerenveen in Nederland. De jongens verheugen zich er erg op. Het draagt zo mooi bij aan gezond volwassen worden; erbij horen, leren sparen en veel over hebben voor mooie vooruitzichten. Netty en Cristi hebben vroeger voor het Rode kruis gewerkt in het kindertehuis van Giurcani waar deze jongens toen al woonden. Afgelopen zomer vond een hernieuwde kennismaking plaats. Beide jongens kregen een ingelijste foto uit hun kindertijd. Ja, er gebeuren vele mooie dingen. 

En dan de dieren; eindelijk gaan we geiten kopen. We gaan het geld aanspreken dat door de Lions Oost-Europa werkgroep twee jaar geleden al is opgehaald met de actie: “Lions voor geiten”. Samen met Johan en Marian Ewijk zullen wij in Roemenie diverse geitenhouderijen bezoeken en onze keus maken. Johan blijkt ook nog allerlei kaasmakerij spullen te bezitten die hij ons graag wil schenken. Hoeveel jaar is het nu geleden dat ik in een nieuwsbrief om kaasmakerij spullen vroeg? Eindelijk zijn we er nu dan klaar voor!

2011 wordt voor ons een bijzonder jaar waar veel dromen verwezenlijkt lijken te gaan worden. Een jaar waarin ik zeker nodig ben in Roemenië om nog vele werkers op te leiden en ons werk te verstevigen.

Dank voor uw steun en uw warme belangstelling!
(Mede namens de bestuursleden Marleen Oosterhof en Boudewijn Taminiau)
Hannah Smit. 

Zie voor foto’s of ander nieuws onze website: www.noisivoi.nl 

Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), gevestigd te St.Nicolaasga. Triodosbank stichting Noi si Voi: 21 24 73 212 

We blijven serieus op zoek naar nieuwe donateurs. Dus mocht u ons een aantal jaren met een bedrag per maand of jaar willen steunen, graag! Aanmelding: Marleen Oosterhof: d.oosterhof@hetnet.nl 

 

 

Nieuwsbrief  juli 2010 van de Stichting Noi si Voi.

 


Om te slagen vraagt het leven alles wat je hebt
Dus geef dan ook alles wat je hebt en zie wat er gebeurt.


Van: Eileen CaddyUit: Dagen van Wijsheid, de Findhorn-kalender


Aan allen die ons werk in Roemenië steunen, 

Waarom nog een nieuwsbrief, vroeg ik me deze keer af. De website www.noisivoi.nl wordt zo fantastisch up to date gehouden, dat iedereen de voortgang van ons project maandelijks kan volgen met foto’s en verslagen. Ik heb daarom gekozen voor een kleine bloemlezing van een enkele periode uit de afgelopen maanden: een paar dagboekfragmenten van mijn buurman aannemer, Liekle Annema, die in het voorjaar enkele moeilijke bouwklussen heeft opgelost in het woonhuis van de zorgboerderij. Verder ga ik in deze nieuwsbrief alleen nog wat vertellen over de economische crisis die Roemenië hard treft en voor ons nogal wat gevolgen dreigt te gaan krijgen. 

Eind maart kwamen Durk en Marleen Oosterhof (de schrijver van deze nieuwsbrief) samen met hun buurman Liekle naar de zorgboerderij.  Liekle hield een dagboek bij. Heel verfrissend te lezen wat iemand zoal opvalt die voor de eerste keer in Roemenië is. 
                            
Uit het dagboek van Liekle, wat ziet hij zoal onderweg op weg naar Roemeens Moldavië?
- Een vuilnisbelt met 10 paard en wagens en 50 kinderen die naar bruikbare rotzooi zoeken.
- Twee hoertjes worden afgezet op een parkeerplaats waar wij net gestopt zijn. Eén van hen doet haar rokje zelfs uit.
- Vele ooievaars op hun nesten op lantaarnpalen.
- Honderden kraampjes langs de weg waar mensen de hele dag zitten om een enkel produkt van hun eigen land te verkopen. Opvallend veel jonge mannen met ieder een paar zakken aardappelen. 
- Zeer veel grafzerkjes naast de weg op plaatsen waar iemand doodgereden is.
- Veel zeer slechte wegen. Steeds weer terugschakelen tot 30 km. Op de terugrit zelfs vele malen tot 5 km per uur door de vele diepe gaten in de weg. Niet gek dat je over 500 km 10 tot 12 uur doet. 

Uit het dagboek van Liekle, over de werkzaamheden, het prijspeil en nog wat varia.
- Durk en ik zijn begonnen met de ventilatie in de badkamer. Moet dwars door het gebouw: 11,5 meter. Dit moet omtimmerd worden. 
- De eerste dag kwam de burgemeester op bezoek om kennis te maken. 
- De timmerman van het project, Sandu, verdient 12,50 per dag. Dat is het loon hier.
- Er staat een huis te koop voor 2050 euro. Niemand kan dat betalen. 
- We hebben een grote bouwmarkt bezocht, 5 bussen pur gekocht. Net zo duur als bij ons!
- Één m3 kachelhout kost 125 euro. Dat is niet eerlijk. Ik heb besloten dat ik 1,5 kuub als kado achterlaat en geen kado’s voor mijn dierbaren in Nederland meeneem. 
- Trap afgemaakt. Slecht hout. Geen plank gelijk van dikte. Ik doe het als in Nederland 40 jaar terug. Gelukkig kan ik dat nog. 
- Vandaag is iemand in het dorp overleden. Die wordt naar zijn graf gebracht met paard en wagen. Geen geld voor een kist, dus hij ligt openlijk op de wagen, wel heel statig.
 -Het ergste is ’s avonds, dan wordt het koud in huis. Dus gaan we om 21.15 uur op bed. Voor mij te vroeg, dan slaap ik waardeloos.
 -Na het werk heb ik het huis van Noi si Voi in Giurcani bekeken, daar wonen zeven jongens.
Dan weet ik waar ik het voor doe!!! Wat zijn die happy! De schoenmaker (Vasile) heeft wel 50 paar schoenen gerepareerd en netjes!!


De economische crisis. (bron o.a. Roemenie Magazine, editie 13)

5 mei was een dag des onheils voor Roemenië. De IMF-economen kwamen de staatsfinanciën controleren. Voorafgaand aan hun bezoek leek alles onder controle. Roemenië had het door de financiële crisis zeer moeilijk maar had op tijd de hulp van het IMF ingeroepen. De Roemeense regering was onder voorwaarde van de lening van het IMF bezig een pakket bezuinigingsmaatregelen uit te voeren die het Roemeense begrotingstekort onder controle moest houden. Het ergste was bijna achter de rug volgens de Roemeense beleidsmakers. 
Tot die vijfde mei Op 6 mei kondigde president Basescu persoonlijk in een speciaal belegde persconferentie een harde werkelijkheid aan. De Roemeense staatsfinanciën stonden er zo slecht voor dat per 1 juni alle ambtenarensalarissen met 25% verlaagd zouden worden en de pensioenen en uitkeringen met 15%. Ook moeten er tussen nu en het eind van het jaar 250.000 ambtenaren ontslagen worden. 
Griekse toestanden dus ineens in Boekarest. Roemenië nadert ook de afgrond ondanks het feit dat ze een veel lagere staatsschuld kent dan Griekenland. De maatregelen die op last van het IMF genomen zijn, zijn zeer pijnlijk.
Het zijn met name de zwakkeren in de Roemeense samenleving zoals de ouderen, gehandicapten, kansarme gezinnen die het hardst getroffen worden. “Onze” medewerkers (mentoren van onze jongeren) die door de gemeentelijke overheid betaald worden, hebben op het moment ook 25% minder salaris. Hun inkomen was eigenlijk al nauwelijks genoeg om van rond te komen. Voor ons zorgboerderij project betekent het op dit moment dat de instantie gehandicaptenzorg waar we een contract mee hebben voor de a.s. exploitatie, mensen moet ontslaan en geen nieuwe mensen mag aannemen. Ze verwachten dat dit nog voor heel 2011 zal gelden. Subsidies voor innovaties zijn ook gestopt. 
Het zal dus de nodige creativiteit en inventiviteit van ons vragen om inkomsten te genereren zodat we toch op de een of andere manier kunnen opstarten op niet al te lange termijn. Het is juist nu belangrijk dat de sociale sector die volop bezig was te innoveren, voldoende buitenlandse steun blijft ondervinden. De pioniers onder hen moeten hun moed niet verliezen.
Een opsteker voor ons was de speech van de directeur van de gehandicaptenzorg op een lustrum van een therapeutisch dagcentrum in juni 2010. Hier heb ik, samen met een aantal andere Nederlanders, jarenlang het personeel getraind. Hij vermeldde dat ze nu echt anders kijken naar kinderen met een handicap en dat de zichtbare resultaten die dit oplevert overduidelijk zijn. 
Voor deze mentaliteitsverandering doen we al onze projecten. Ook al lijkt het in nieuwsbrieven vaak erg veel over bouwwerkzaamheden te gaan. Het gaat om de vernieuwing in de jeugd- en gehandicaptenzorg. Het vraagt een lange adem. Wij hopen dat u ook een lange adem hebt om ons te blijven steunen. 

Tot slot wil ik Hannah Smit, de projectleider in Roemenië, hier even extra in het zonnetje zetten. Samen hebben we een lange adem, maar zij doet toch maar het vele dagelijkse projectwerk in Roemenië zelf. Ze heeft lastige maanden achter de rug vanwege gezondheidsproblemen waarvoor ze nog geregeld naar Nederland terug moet voor haar medische behandeling. Bewonderenswaardig hoe ze toch haar enthousiasme blijft overbrengen op allen die kwamen helpen de afgelopen maanden. 

Tot zover deze nieuwsbrief. Zie verder onze website!
Heel veel dank voor uw steun tot nu toe. Onmisbaar voor ons !

Namens Stichting Noi si Voi, Marleen Oosterhof - van der Poel 

 

Nieuwsbrief februari 2010. 

‘Vaarwel‘ zei de Vos

‘Dit is mijn geheim.

 Het is heel eenvoudig:
je ziet alleen maar goed met je hart.
Het wezenlijke is onzichtbaar voor de ogen.’

Uit: De kleine prins van Antoine de Saint-Exupery.
 
Beste mensen,
In oktober zond ik jullie een nieuwsbrief met alle gebeurtenissen van de afgelopen zomer. Nu, inmiddels vijf maanden later is het weer de hoogste tijd om iets van me te laten horen.

Nadat de laatste schroef in het dak was gedraaid en alle ramen waren geplaatst, vertrok ik op 4 november uit Roemenië. Het woonhuis waar op 23 juli brand uitbrak was weer dicht. Dat hadden we ons ten doel gesteld en dat is gelukt. Intussen hadden we al nachtvorst en in de berggebieden was de eerste sneeuw al gevallen.

Naast andere vrijwilligers hielp vanaf september muziektherapeute Meike Aukes mee in Gagesti. Meike was zo heerlijk “licht” voor mij. Ze had overal zin in. Ze werkte mee met de mannen op het dak en bewerkte met de jongeren de toekomstige geitenwei. Meike kookte en ze speelde, voor wie het maar horen wilde, op haar gitaar. In november wilde ze nog langer in Roemenië blijven en werkte ze nog anderhalve maand in Bacau met de kinderen van de stichting Bethania.

Ik ging pas terug naar Nederland nadat ik alle sinterklaas- en kerstpakketjes in mijn appartement klaar had liggen voor de vieringen. Alina Fodor, ons Roemeens bestuurslid, nam gedurende de winter de zorg op zich en bleef aanspreekpunt voor de jongeren en begeleiders van het gezinshuis in Giurcani.
Sandu, onze timmer-en klussenman, verrichtte in de maand januari in het gezinshuis in Giurcani de nodige herstelwerkzaamheden. Bovendien verving hij activiteitenbegeleider in opleiding Emiel Petcu, die met Alina Fodor voor een excursie naar Nederland kwam. Samen met mij bezochten Emiel en Alina tien dagen lang diverse werkprojecten, waaronder zorgboerderijen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Emiel Petcu, die op kosten van Noi si Voi nu aan zijn tweede en laatste jaar van de opleiding voor activiteitenbegeleider bezig is, heeft veel mogelijkheden gezien en ideeën opgedaan. We verwachten dat dit hem motiveert en hem een ruimere kijk heeft gebracht.

In de afgelopen wintermaanden heeft Noi si Voi hier in Nederland ook niet stil gezeten. Als eerste hebben we op de Kerstmarkt van de Ambelt scholengemeenschap te Zwolle gestaan. Daar verkochten we onze eerste ansichtkaarten. Deze setjes kaarten zijn voor ons ontworpen en gemaakt door scholieren van de afdeling grafische vormgeving van het Deltion College te Zwolle. Op onze website ziet u de afbeeldingen.
Inmiddels troffen we de voorbereidingen voor een volgende actie voor de beursvloer te Zwolle.
Voor het aantrekken van vrijwilligers die met onze jongeren willen werken maakten we twee advertenties waarin we studenten SPW en SPH vragen in Gagesti en Giurcani stage te lopen. Deze advertenties kunt u bekijken op de sites van Noi si Voi en van de Internationale Bouworde te Nijmegen (de IBO). Deze organisatie, waar we nu alweer enige jaren mee samenwerken, heeft ook voor de komende zomer weer twee werkperiodes voor ons project ingepland.
Zie hiervoor http://www.ibo-nederland.org

Behalve vrijwilligers van de IBO komen mogelijk nog meer helpers naar Roemenie. We zijn in overleg met een jongerengroep van de Protestantse kerk te Sassenheim. Deze groep wil graag twee weken in de zomer komen helpen. De jongeren zullen zich dan vooral bezighouden met de afbouw en inrichting van het woonhuis op het terrein van de zorgboerderij.

Intussen is ook de inzameling voor het goederentransport begonnen. De leden van de werkgroep Oost Europa te Zwolle verzamelen onder meer keukens, radiatoren en lampen uit te slopen bejaardenwoningen. Deze spullen gaan mee in de vrachtwagen die half maart naar Roemenie zal vertrekken.
Met de hulp van van Johan Ewijk van de Bettinehoeve hebben we hekwerken en melktafels besteld voor de inrichting van een kleinschalige geitenstal. We proberen zo een voorbeeld te laten zien van hygiënisch melken en kaas maken. Dit als tegenwicht voor de veelal onhygiënische omstandigheden waaronder Roemeense boeren melken en kaas maken. Deze inrichting van de geitenstal gaat mee met het genoemde transport half maart.

Wij zijn blij te kunnen melden dat we deze winter diverse grote en kleinere donaties hebben mogen ontvangen. Zo schonk het Fonds Lions Wodancella ons 5500 euro voor nieuwe ramen, deuren en een trap. Onze “registeraccountant” Jolle van der Meulen kon 7000 euro voor Noi si Voi vrijmaken. De Stichting Bisschop Bekkers, die eerder al veel geld schonk voor de woning, kwam nog eens met 5000 euro over de brug als grote pleister op de wonde van de brand. Daarnaast heeft ook de Roemeense verzekering nog een flinke nabetaling uitgekeerd. Al deze bedragen bij elkaar maken een grote som geld. Omdat de bouwkosten en de prijzen van de materialen in Roemenië, sinds de toetreding tot de Europese Unie, vrijwel hetzelfde zijn als in Nederland heeft Noi si Voi deze bedragen nodig om de woning te herstellen en de zorgboerderij af te bouwen.

We gaan ervan uit dat dit gaat lukken en dat we het woonhuis voor tien nieuwe bewoners dit najaar kunnen opleveren!
En zodra het huis bewoond gaat worden kunnen ook de dieren komen. En als de bewoners en de dieren er zijn kunnen we de vier hoofdactiviteiten op de zorgboerderij gaan realiseren.
Dan zijn we de bouwfase voorbij en kan ik eindelijk weer volledig werken met mijn vakkennis over dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Giften die de komende tijd binnenkomen, gaan we gebruiken voor het opstarten van onze vier hoofdactiviteiten: landbouw, dieren, hout en kantine.

Behalve voor de bouw hebben we ook vele donaties ontvangen voor de opleiding van de Roemeense begeleiders. De verkoop van Roemeense iconen onder leiding van Pieter van Essen bracht een prachtig bedrag van 1160 euro op.
Voor het gezinshuis van onze jongeren in Giurcani kregen we van de voorzitter van de Stichting Wereld Wijde Hulp – de heer Hans van Walsum- weer de jaarlijkse donatie van 7000 euro. Nu de staat Roemenie zijn ambtenaren – en dus ook onze groepsleiders – kort op hun salarissen zijn wij, gelukkig, in staat om onze medewerkers van dit bedrag wat extra’s te geven. Ook kunnen we  nu iemand inhuren om met paard en ploeg de groentetuin te bewerken. En er is nu ook geld om met de jongeren hun verjaardagen te vieren en bijvoorbeeld een dagje met hen naar het zwembad te gaan.

Heerlijk, we gaan de goede kant op. En ik ga ook weer die (goede) kant op: 27 februari reis ik weer af naar Roemenie. Marleen Oosterhof en haar man Durk komen samen met teen bevriende aannemer/timmerman in de tweede helft van maart klussen. Marleen en ik zullen dan bij diverse instanties gesprekken voeren om ons werk in Roemenie te consolideren. En Marleen wil natuurlijk ook graag de jongeren zien. Mocht u ook een poosje willen komen helpen; schroom niet en laat het ons weten!
Dank voor uw steun en uw warme belangstelling.

Hannah Smit,
mede namens de bestuursleden Marleen Oosterhof en Boudewijn Taminiau.

Zie voor foto’s, een filmpje of ander nieuws onze website.
Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een goede doelen stichting.
Sinds 1 januari 2008 heet dit een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Bankrekening stichting Noi si Voi: 21 24 73 212 Huisterheide 2, St.Nicolaasga.

 

 

 Nieuwsbrief Oktober 2009.

Wat gedaan is en niet meer                                                                                                                                                                                                  ongedaan gemaakt kan worden                                                                                                                                                                                                   laat ik aan het lot over,                                                                                                                                                                                                       maar ik voel me verantwoordelijk                                                                                                                                                                                       voor wat me nog te doen staat.                                   

                    Hazrat Inayat Khan

Beste donateurs, vrienden, familie en belangstellenden,

Onze laatste nieuwsbrief verscheen in Mei van dit jaar. Na een Roemeense lange hete zomer ligt er weer een zongerijpt volgend exemplaar voor u klaar. 

Het was een zomer met veel afwisselende zaken, eigenlijk allemaal verschillende projecten.  Zo hadden we ons voorgenomen om de medische post midden augustus te openen, het dak van de tweede schuur te dichten, de weg een grote opknapbeurt te laten ondergaan en het woonhuis klaar te maken voor bewoning in het najaar.  En……ondertussen draait het woonproject in Giurcani gewoon door, de jongeren komen helpen  (volgens programma) en leveren aan alle activiteiten hun mogelijke bijdrage. Mooi is het dat vanaf de aankoop van de boerderij  in 2007 de jongeren al de gehele tijd “werk” hebben en ergens toebehoren.  

Diverse vrijwilligersgroepen kwamen ons ook deze zomer weer assisteren. In April reeds een eerste groep van 13 personen van de Oost-Europa commissie van de kerk te Berkum-Zwolle ( zie nieuwsbrief Mei).  Daarna twee IBO (Internationale Bouworde) groepen en als laatste een schoolklas SPW van ROC Landstede te Raalte. De vaart zat erin en alles volgens planning. 

Maar het leven kan wel eens anders lopen………..op 24 juni brak er brand uit. 

Brand door kortsluiting in het woonhuis waar we nog mee bezig waren. Het linker gedeelte voor de toekomstige bewoners.  Op de badkamer, hal en woonkamer na, was dit huis bijna gereed en nu geheel onttakeld. Geheel ontdaan door dit voorval, een flinke schok, een pas op de plaats. Tijd voor bezinning werd ons niet gegund. We waren verzekerd gelukkig. De verzekering liet ons vrij snel weten dat ze gingen uitkeren en ieder raadde ons aan om toch voor de komende winter de buiten kant te herstellen: een nieuw dak erop en ramen en deuren weer afsluitbaar te maken. De Internationale Bouworde liet ons weten dat zij voor ons een vrijwilliger hadden. Een man met diploma’s en vele jaren bouwervaring. Drie maanden wil hij zich voor onze stichting inzetten. Een geschenk! Dus in augustus, september en oktober aan de slag daarmee. De bijgevoegde foto’s laten zien dat we vorderen. 

Het vakantie project met de SPW opleiding van ROC “Landstede” te Raalte. 

Hun komst was voor mij zeer aangenaam. Eindelijk het accent weer eens op iets anders dan bouwen. Hun doel was om met de bejaarden, onze jongeren en de gehandicapte kinderen die in pleeggezinnen wonen, culturele, vakantieachtige activiteiten te ondernemen. Ze hadden hiervoor een mooi programma gemaakt. De zestien studenten en vier docenten/begeleiders verdeelden zich over de diverse doelgroepen. ‘s Avonds kookten zij zelf en meestal organiseerden ze een mooi kampvuur waarbij we heerlijke avonden beleefden. Als afsluiting verbleef de groep nog een weekend in Boekarest. Ik weet zeker dat het voor deze jongeren een week was van contrasten en diepe impressies. De armoede op het platteland, de achterblijvende zorg voor mensen die zorg behoeven, het is in Roemenie nog zo onontwikkeld. Het zal ze altijd in herinnering blijven. Ook de begeleiding sprak van een zeer goede week voor de algemene ontwikkeling van de studenten en gaat kijken of dit nogmaals herhaald kan worden. Zo krijgt Noi si Voi ineens ook voor een heel andere doelgroep betekenis. 

Hoe verder  en wat staat er op de agenda?

Door de strenge winters ontstaat er jaarlijks een natuurlijke bouwpauze. Roemenie en de Roemenen zijn drukdoende om de wegen sneeuwvrij te houden, hun kacheltje te stoken, varkens te slachten en andere kerstvoorbereidingen te treffen. De bewegingsvrijheid neemt af door de ontoegankelijkheid van dit gebied vanwege strenge vorstperiodes. Voor ons Noi si Voi is dat altijd een periode waarin wij meestal in Nederland druk zijn met voorbereiden van acties, ons netwerk onderhouden, afrekeningen van subsidies en dergelijke. Bovendien moet ik weer wat werken voor de kost. 

Komende winter staat er een excursie van onze activiteitenbegeleider in opleiding op het programma. Emiel Petcu zit nu in het tweede jaar van zijn opleiding en wij willen hem graag een aanvullende stage bieden in Nederland. Aangezien Roemenie het concept van een zorgboerderij niet kent is het goed voor hem om met eigen ogen te zien wat wij als stichting voor ogen hebben.  

Dan gaan we een transport voorbereiden waar onder andere spullen in meegaan die van belang zijn voor de afbouw en inrichting van het woonhuis. En bovendien eindelijk materialen en benodigdheden voor de inrichting van onze dierenverblijven.  Samen met Johan Ewijk van de Bettinehoeve heeft Hannah een realiseerbaar kleinschalig plan doorgenomen voor een start met tien geiten. In het komende voorjaar kan dan aan het woonhuis en de inrichting van de stallen gewerkt gaan worden zodat we ergens in de zomer zowel de bewoning voor de mensen als die voor de dieren klaar kunnen hebben. Naast geiten denken we aan kippen, het traditionele paard met wagen en een enkele koe. Bovendien zijn we met een Roemeense boer, de burgemeester, in gesprek. Hij wil  graag in één van onze stallen zijn boerenbedrijf vorm geven. Uiteraard is een van onze voorwaarden dat onze jongeren hem mogen assisteren als hulpboer. Spannend deze samenwerking, wel het proberen waard, tenslotte kennen we elkaar inmiddels al jaren. 

 Uw bijdrage

*** Wij zoeken voor volgend voorjaar vanaf half maart tot half April vrijwilligers die samen met ons de handen uit de mouwen willen steken. Is deze periode je te vroeg dan kan het ook vanaf de tweede helft Mei. 

*** We zoeken spullen voor het transport welke vanaf januari ingezameld gaan worden in St. Nicolaasga bij Marleen en Durk. Zie hiervoor de lijst die we op onze website zullen plaatsen. 

*** Wij houden ons uiteraard aanbevolen als u een actie wilt houden of een donatie wilt doen. 

*** Wij zoeken iemand met kennis van dieren en landbouw, die over een langere periode  als een inspirator kennis wil komen overdragen en mee wil helpen dit vorm te geven. We denken aan iemand die ons in cruciale periodes  bij staat: bij het inzaaien, bij de snoei van bomen, de aankoop van de dieren,  als de geiten moeten kalveren etc. 

*** We staan altijd open voor groepen  die op een of andere wijze een bijdrage willen leveren om in direct  contact met de doelgroep iets te ondernemen. Een workshop clownerie, muziek, theater, uitstapjes, een vakantie week organiseren, etc. 

Hannah Smit, Boudewijn Taminiau en Marleen Oosterhof, bestuursleden Noi si Voi. 

Zie voor foto’s, een filmpje of ander nieuws onze website: www.noisivoi.nl  Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een goede doelen stichting. Sinds 1 januari 2008 heet dit een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Bankrekening stichting Noi si Voi: 21 24 73 212 Huisterheide 2, St.Nicolaasga. 

 

 

Nieuwsbrief van Noi si Voi  mei 2009   

 

Mijn gedachten zaaide ik in de akker van je denken;                                                                                                                                                      Mijn liefde heeft je hart doordrongen;                                                                                                                                                                                Mijn woord heb ik in je mond gelegd;                                                                                                                                                                       Mijn licht heeft je hele wezen verlicht;                                                                                                                                                                              Mijn werk heb ik je in je handen gegeven.                                                                                                                                                                         Alles hebben Wij gemaakt om het mensbeeld te voltooien.

                                        Hazrat Inayat Khan

Beste donateurs, vrienden, familie en belangstellenden,

Eindelijk is het dan weer zover; een frisse nieuwsbrief vol wetenswaardigheden, anekdotes en enkele foto’s, speciaal voor u gemaakt.

Tja, het seizoen is alweer in volle gang. Ieder jaar komt door de winter, door onbegaanbaarheid en vrieskou, veel van het werk stil te liggen. Bovendien moet ook ik opladen, werk voorbereiden, geld verdienen en mijn relaties en netwerk onderhouden. Om dan met nieuwe gedachtes, nieuwe bronnen en nieuwe vrijwilligers, het volgende seizoen te beginnen.

De kop is er al af. Vanaf 18 april kreeg ik hulp van de grootste groep ooit. 13 vrijwilligers! En die wilde ook nog graag bij en met elkaar gehuisvest. Ik wist maar een plek; op de boerderij in het gedeelte dat straks voor de nieuwe bewoners is.  Vanaf maart ben ik met onze Roemeense hulpen begonnen om het woonhuis zover af te krijgen dat in ieder geval de slaapkamers in gebruik genomen konden worden. Weliswaar nog zonder elektriciteit en nog zonder vloerbedekking. De grote zaal / woonkamer moest nog worden voorzien van een vloer en het keukengedeelte moest nog klaar gemaakt worden voor het plaatsen van een keuken. De groep, allen van de Oost-Europa commissie Berkum-Zwolle, had voor 2 prachtige keukenblokken gezorgd. De leden van de groep hebben de keukenblokken gesloopt in Zwolle en bij ons weer opgebouwd. Dat was hun eerste klus : op paasmaandag. Omdat het voor de Roemenen nog Pasen was konden zij niet aan de slag op de medische post. We konden wel  binnen op de boerderij aan het werk. Ook schilderden de dames even alle deuren.

Maar het doel van deze groep was de medische post afmaken. Zo gezegd zo gedaan. Vanaf dag twee gingen we iedere dag naar de medische post. Daar was nog veel te doen. Draden trekken voor de elektriciteit, vloeren tegelen, wanden sauzen, behangen, wc plaatsen, vensterbanken erin, dakgoten eraan, het erf opknappen en een hekje eromheen zetten. In twee weken tijd brachten zij dit alles tot stand en toen zij weggingen bleven nog twee van hen een weekje langer. Wil en Chris voltooiden de klus. Op wat kleine dingen na is het dan toch af. Ik durf dan nu ook te zeggen dat we de medische post deze zomer kunnen opleveren. De dokter en de burgemeester, beiden belanghebbenden, hebben vol bewondering de ruimtes en de werkzaamheden bekeken. Het leukste van al was wel de grote, wandvullende poster met daarop een afbeelding van de keukenhof. Eenieder die binnen kwam wilde, als vanzelf, daarvóór geposeerd, op de foto. Heel grappig. 

Mient, Gezines, Wil, Lummy, Wim, Jans, Jan en Jan, Tiny, Chris, Trijnie, Gerard, Wieb en LUCIA… (het vreemde eendje in de bijt; mijn ondersteuning)…allen bedankt! Mede door jullie hulp kunnen straks alle dorpsbewoners, mooi naar de dokter. Of gewoon even naar een echte doorspoel-wc. 

Het Zomerprogramma 

Inmiddels is het al dik mei, om precies te zijn Hemelvaartsdag, twee dagen voor mijn volgende vertrek. Aanstaande zaterdag vertrek ik samen met de volgende groep. Ditmaal 7 vrijwilligers van de Internationale Bouw Orde  (IBO). En met recht Internationaal, 2 Duitsers, 1 Zwitser, 2 Italianen en 2 Nederlanders. Met hen blijf ik op de boerderij, we zullen ons richten op het woonhuis. Want ook het woonhuis zal deze zomer opgeleverd worden. Na deze IBO groep komen er nog twee groepen. (Je kunt je nog aanmelden; zie onze site! ) 

En dan eind augustus even wat anders dan bouwen namelijk: cultureel doen Een groep leerlingen sociaal pedagogisch werk van de Landstede te Raalte bieden tien dagen een mooi programma voor onze jongeren, de bewoners in bejaardentehuis en voor de gehandicapte kinderen in pleeggezinnen. Het wordt een  heerlijke verwen-week. Voor iedere groep is er een eigen programma met afwisselend spel, sport, een uitstapje en vertroetelmomenten.

En dan in september en oktober de zorg en de boerderij; De zorgboerderij.

We hebben altijd als stelregel: eerst de bewoners in het woonhuis en dan de dieren op de boerderij erbij. En niet te vergeten alle vergunningen. Dat is een doorlopend proces waar ik me tussendoor steeds maar mee bezig houd, een taaie kost, maar we vorderen. 

Voor de zorg hebben we inmiddels een Roemeen die in opleiding is voor activiteitenbegeleider. Een voor Roemenië nieuwe professie. Met hem zullen we dit najaar in Nederland zorgboerderijen bezoeken om hem nog meer  gespecialiseerd op te leiden. Ons streven is om nog een tweede persoon aan te kunnen trekken. 

Voor het boerderij gedeelte, de verzorging van dieren en landbouw, zijn we op zoek naar Roemenen of Nederlanders die hier iets in kunnen betekenen. We denken aan een Roemeens bedrijf dat zich op onze boerderij wil vestigen, waarbij de jongeren met activiteiten kunnen participeren. Of we denken aan een Nederlandse ex-boer die tijd wil steken in het opzetten en begeleiden van agrarische activiteiten en activiteiten met dieren. Met voorkeur voor, voornamelijk, geiten maar ook voor een paard, kippen, ganzen en kalkoenen.
We streven er naar om de jongeren van Giurcani en de nieuwe bewoners, en ook enkele jongeren die in pleeggezinnen verblijven, vier  hoofdactiviteiten te kunnen aanbieden. Dat zijn : dierenverzorging, landbouw, huishouding en kantine (met daarbij kaasmaken) en bomen-bos-hout. Vier hoofdactiviteiten waarin roulerend gewerkt kan worden.

Lieve mensen, ik ga afronden, niet teveel tekst, liever nog wat sprekende foto’s waarop is te zien hoe de vrijwilligers van de bouwgroep uit Berkum worden geassisteerd door de verstandelijk gehandicapte jongeren, waarvoor wij werken. 

Ik hoop dat jullie begrijpen dat betrokkenheid, hulp, acties en donaties nog steeds zeer gewenst zijn. Een voorwaarde eigenlijk. Zolang voor mensen met een handicap niet alles in de Roemeense structuren en toekomstige Europese Unie geldstromen geïmplementeerd is, is al het werk van de stichting alleen mogelijk met giften. 

Hannah Smit, Boudewijn Taminiau en Marleen Oosterhof, bestuursleden Noi si Voi. 

Zie voor foto’s, een filmpje of ander nieuws onze website: www.noisivoi.nl  
Uw gift is aftrekbaar van de belasting.
Onze stichting is een goede doelen stichting.
Sinds 1 januari 2008 heet dit een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Bankrekening stichting Noi si Voi: 21 24 73 212 Huis ter heide 2 st. Nicolaasga. 

 

 


Nieuwsbrief van Noi si Voi november 2008.



“Als je een schip wilt bouwen
roep dan geen mannen bij elkaar,
om hout te verzamelen,
het werk te verdelen
en orders te geven.
In plaats daarvan:
roep het Verlangen in hen wakker
naar de enorme eindeloze zee.”
                                 Antoine de Saint-Exupéry 
                                 (schrijver van “le petit prince”.)



Eindelijk weer eens een papieren nieuwsbrief. Allen onder u die over internet beschikken hebben de project vorderingen kunnen volgen via onze website www.noisivoi.nl . Onze webmaster Ied van Oorschot zorgt, dat er geregeld nieuwe foto’s en enkele  filmpjes op te zien zijn. Ons advies blijft dus, volg ons primair per website. Een keer per half jaar krijgt u dan een samenvatting van het laatste half jaar, zodat u onze koers ook kan blijven volgen.
Wat ging vooraf (ter herinnering):
Momenteel werkt Stichting Noi si Voi aan het opzetten van een zorgboerderij voor verstandelijk gehandicapte (jong) volwassenen in Gagesti, Noordoost Roemenie. Dit doet zij door het renoveren van een oude staatsboerderij, aangekocht in 2007, en het opleiden van inmiddels al één activiteitenbegeleider c.q. jobcoach, voor Roemenie een nieuwe professie. De renovatie van het woonhuis van de zorgboerderij is gestart in de zomer van 2007, de renovatie van de stallen in april 2008.
Hiernaast ondersteunt onze stichting de renovatie van het oude postkantoor/cultureel centrum in het dorp Giurcani tot medische post. Een initiatief van zeven studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zo is het mogelijk ook iets te doen voor de oudere mensen in het dorp en de vele gehandicapte kinderen en jongeren in pleeggezinnen. 
Waar zijn we nu? Wat is er van de zomer allemaal gebeurd?
Afgelopen zomer is er veel gebouwd ,verbouwd, aangelegd en verbeterd. Zowel aan de stallen voor de dieren als wel aan het woonhuis en de kantine.  De sanitaire voorzieningen, het erf, de omheining, de waterleiding en het elektriciteitsnet.  Er is een tank voor gas geplaatst,  we hebben warm water en centrale verwarming.  
Wie hielpen er allemaal mee?
In de eerste plaats wil ik vermelden dat de jongeren uit ons woonproject nu al bijna 2 jaar een prachtige werkplek hebben waar zij mee kunnen helpen en werken. Voor ieder is er wel iets te doen. Zo blijkt Aurel het een geweldige ervaring te vinden wanneer hij kan graven, Marian Durac wil graag schilderen, Vasile en Costel ontspijkeren het oude hout en zagen het tot brandhout. Gheorgithe houdt zich liever bezig met schoonmaken van de keuken en het kantoor ( ondertussen kan hij wat rondneuzen bij de vrijwilligers).  Marian Chirica was van de zomer meer te vinden in het dorp waar de jongens van de Hogeschool  Windesheim aan de medische post werkten. De jongeren komen volgens programma zelfstandig op de fiets.  Petronel nu niet meer op zijn driewieler maar op een  tweewieler!
Goed ……daarnaast hebben onze Roemeense werkers Sandu en Daniel aardig de continuïteit er in gehouden. Soms ook vroegen zij hulp van andere dorpelingen en groeide het team voor enige weken of dagen. Ook hebben wij tweemaal,  voor de zeer grote klussen, een bedrijf ingehuurd. Dan weer kwamen er Nederlandse vrijwilligers van de Internationale Bouworde Nederland. Viermaal mochten wij een groep van hen ontvangen.  In voor- en najaar werden er speciaal voor ons  project senioren geworven.  In de zomer waren er uiteraard meer jongeren en studenten.
Ook kwamen er voor een bepaalde periode weer vele vrienden en bekenden van Noi si Voi,  een handje helpen.  Allen met hun eigen deskundigheden en interesses.  De een goed in het aanleggen van elektriciteit, de ander filmt voor de website, weer een ander doet de keuken voor twee weken. Zo met elkaar brengen wij hier onze inspiratie en onze wens om voor de doelgroep hier een ware werkplek met zorg en aandacht  te maken.
En dan hebben zes studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle, geheel zelfstandig, de medische post aangepakt. Eerst alles gesloopt wat weg moest. Daarna een geheel nieuw dak erop. Binnen muren, vloeren egaliseren, waterleidingen en afvoeren erin. Ruim een maand hebben ze zich voor honderd procent ingezet.  Mijn verbazing en mijn complimenten; zo’n geweldig zelfstandig team !
In totaal mochten wij ruim 40 vrijwilligers ontvangen :
Liz,Nico,Ron,Lisette,Joanne,Gert,Ied,Inge,Job,Frits,Harry,MariaEva,Marco,Sophia,Annemarie,Katrien,Rob,Gemma,Robert,
Mathieu,Willeke,Marcel,Hein, Lurdes,Sander, Albert en Albert, Ferieke, Helen,Maarten,Rinze, Johan,Hans,Arjen,Rick, Laura,Anja,Carina,Ben,Ilse,Femke en Serge.
 Allemaal heel veel dank !
Onderzoek (nieuwe) regelgeving, vergunningen.
Op verzoek van de Bettinehoeve zijn Diana en Joel Davidse acht weken in Roemenie geweest en hebben uitgebreid de agrarische (aanstaande) Roemeense regelgeving in kaart gebracht. Sinds dit jaar begint er namelijk nogal wat te veranderen. Roemenie wil de komende jaren in korte tijd de Europese agrarische wetgeving gaan toepassen. Dit betekent een zee van extra procedures en vergunningen. Dit betekent echter ook meer investeringen dan voorzien was voor een middelgrote geitenhouderij/kaasmakerij.  Het bestuur heeft daarom samen met de Bettinehoeve  de conclusie getrokken, dat een kleinschaliger opzet beter het doel van de zorgboerderij tot zijn recht laat komen. In de tijd kan dan wel bekeken worden hoe groot het een en ander uitgroeit en of er wel of niet binnen de nieuwe wetten kaas gemaakt kan worden.
Waar gaan we naar toe in 2009 en 2010?
Gezien het primaire doel van het project: een beschutte agrarische werkplaats voor volwassenen met een verstandelijke beperking, zullen we vooreerst verder koersen op een meer divers agrarisch aanbod: een kleine geitenhouderij en daarnaast meerdere diersoorten (kippen, kalkoenen, ganzen, een enkele koe, enkele varkens enz.), alsmede een divers geheel van andere agrarische activiteiten op het stuk land rondom de boerderij van 2 ha. Een activiteit is geschikt voor onze doelgroep als deze onder begeleiding door hen gedaan kan worden en zoveel mogelijk eenvoudige werkzaamheden genereert ook voor de winterperiode (b.v. bezems maken, manden vlechten e.d.).
Wij streven ernaar dat per 1 juni 2009 de eerste bewoners (onze hulpboeren) in het woonhuis van de zorgboerderij zullen wonen.
Wat moet er nog gebeuren?
Zorgboerderij:
het woonhuis en de activiteitenruimtes (stallen) zullen in het voorjaar van 2009 afgebouwd worden. Voor het laatste deel van de renovatie zijn we druk doende sponsorgelden te vinden. Deels zijn die reeds gevonden: Lions Club Wodancella te Eindhoven hield voor ons een wijnproeverij en Soroptimistclub Friesland Zuidwesthoek organiseerde een bijzonder muziek diner voor ons. Op onze website vermelden we steeds dit soort activiteiten. De prijzen in Roemenie stijgen echter buitenproportioneel. Het is er al bijna even duur als in ons land.  Wilt u ons financiële jaarverslag ontvangen, meldt dit dan aan ons.
Medische post:
Budget voor de afbouw is nog aanwezig.  Met de Internationale Bouworde Nederland bestaan reeds plannen om met wederom een groep Nederlandse studenten bouwkunde deze klus verder af te werken in het voorjaar van 2009.
Woonlocatie Giurcani:  ook hier willen we komend zomerseizoen een opknapbeurt verrichten. We verwachten dat dit  enkele weken  in beslag gaat nemen. Ook hiervoor zoeken wij weer vrijwilligers die dit samen met de bewoners willen gaan uitvoeren.
De winteragenda:
Op onze Roemeense agenda staat: verder werken om alle vergunningen te verkrijgen, sinterklaas en kerst vieren met de jongeren en medewerkers . Vanaf maart starten met de binnen afwerking  van het woonhuis en buiten de landbouwgrond “bouwrijp” maken.
Op onze Nederlandse agenda staat: het voeren van acties, het zoeken naar donateurs en sponsoren. Zo zullen wij op een kerstmarkt staan bij de Ambelt , school voor speciaal onderwijs te Zwolle. We zullen aanwezig zijn bij de Beursvloer, een initiatief van de Vrijwilligerscentrale te Zwolle. Hier zullen bedrijven en vrijwilligers organisaties worden samen gebracht.   Het zal hier gaan om het matchen van vraag en aanbod.
We zullen fondsen aanschrijven.

Heeft u nog tips  of ideeën voor een actie ? Alsjeblieft meldt ons dat. En misschien wilt uzelf voor korte of langere tijd ons werk steunen en donateur worden. Zoals u weet helpen alle kleine beetjes, dus schroom niet. Voor ons is uw donateurschap een blijk van waardering en betrokkenheid voor ons werk.  Wij danken u zeer voor uw belangstelling tot nu toe. 

Deze nieuwsbrief is een coproductie van: Hannah Smit en Marleen Oosterhof, bestuurleden Noi si Voi.
                                                                                                                    
Zie voor foto’s, een filmpje of ander nieuws onze website: www.noisivoi.nl 

 Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Onze stichting is een goede doelen stichting.
Sinds 1 januari 2008 heet dit een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Fiscaalnummer: 8121.66.541.  
Ons bankrekeningnummer bij de Triodosbank: Stichting Noi si Voi, rek. nr. 21.24.73.212, Huisterheide 2, 8521 ND st. Nicolaasga. Secretariaat: 0513-431784 of e-mail: d.oosterhof@hetnet.nl

 

 

Nieuwsbrief van Noi si Voi mei 2008.

Zolang de ruimte bestaat,
Zolang er gewaarwordende wezens bestaan,
Zal ook ik blijven bestaan,
Om te helpen, om te dienen,
Om mijn bijdrage te leveren.

Een van de lievelingsgebeden van de Dalai Lama

Vandaag 28 april is het Pasen in Roemenië. (Pasen valt in Roemenië meestal op een geheel andere datum dan in Nederland.) De Roemenen groeten elkaar vandaag met “Histos Inviat”. De ander antwoordt met “ Adeverat iviat” hetgeen betekent: “Christus is opgestaan’’ en ‘’Hij is waarlijk opgestaan’’.
Pasen is misschien wel het grootste feest van het jaar. Drie paasdagen vieren de Roemenen en daarna is bijna iedereen de rest van de week vrij.
Ik zit in de caravan op onze aanstaande (zorg)boerderij en schrijf de nieuwsbrief.
Graag wil ik -namens Noi si Voi en de mensen in Roemenië waarvoor
wij werken- beginnen met het uitspreken van onze dank.
Dankzij uw donaties en vrijwillige inzet, hebben we heel veel
vorderingen gemaakt en kunnen we de komende zomer nog veel
realiseren van de plannen. Zonder uw donaties en steun was dit alles
onmogelijk geweest ! Heel hartelijk dank voor al uw goede gaven
en uw inzet voor de verstandelijk gehandicapte jongeren in Roemenië.

Over twee dagen ga ik terug naar Nederland. Ik ben hier dan bijna een maand geweest. Toen ik hier aankwam, begin april, was het nog guur met af en toe wat sneeuwbuien, geen enkele boom was nog uitgelopen. Nu, een maand later, staat alles in bloei. De ooievaars zijn aangekomen en maken een nest. De dagtemperaturen lopen al op tot 22-23 graden.
Sinds 1 april wordt er weer druk verder gebouwd aan de twee huizen bij de boerderij en wordt er voor het eerst gebouwd aan de toekomstige geitenstal. Al moet er nog heel veel gebeuren voor dat de bewoners in hun huis kunnen wonen en de geiten in de stal zullen staan, toch hebben we weer heel wat vorderingen gemaakt.
De eerste dag dat ik hier aankwam met Nico de Ruiter en Liz Windt, beiden vrijwilligers, kwam ook het transport uit Nederland aan met o.a. de melktank en bouwmaterialen die in Roemenië niet of nauwelijks te krijgen zijn nog. Het had geregend en de vrachtwagen kon niet bij de boerderij komen. Dus uitladen en met paard en wagens de spullen, de laatste halve kilometer, verder brengen. Vanaf Holland alles asfalt behalve die laatste halve kilometer………..blubber.
Dank aan allen die leuke en nuttige attenties meegaven (in de melktank).
De dagen erna hebben Liz en ik alles gesorteerd. Nico begon meteen aan de elektriciteitswerkzaamheden. Het eerste huis, waarin ook de toekomstige kantine, heeft hij nu geheel klaar; de lampen kunnen aan.
Na ongeveer een week kwam ook Gert Colenbrander aan, een trouwe vrijwilliger. Gert houdt zich bezig met de aanleg van het water naar en in het complex en samen met Nico ook met de elektriciteit voor de stallen, de hydrofoor, en de waterpomp. Sleuven graven, gaten hakken, buizen erin, samen met onze jongeren, is ook deze klus alweer bijna geklaard. Nu is het pomphuis, waar de tank en de pomp in moet komen, aan de beurt. Dit moet in de grond. Sandu en Daniël, onze Roemeense medewerkers, hebben net voor de Pasen het eerste gedeelte hiervan klaar. Het cement kan drogen. Het aannemersbedrijf, dat de stallen van binnen en van buiten opnieuw bepleistert, schiet ook al lekker op. Het dak voor de eerste geitenstal is besteld.
Tussendoor zijn er nog bomen geplant, zijn de CV ketels geplaatst door een bedrijf en is de trap, die ons geschonken is door een Nederlandse trappenfabriek, ook al geplaatst. Kortom het vordert gestaag.
Gelukkig hebben we financiën om dit alles te kunnen doen. Zoals jullie al op onze website hebben kunnen lezen is de Aktie met Wilde ganzen en NCDO succesvol verlopen. Het gewenste bedrag voor de bouw is er gekomen. Aangezien er nog meer toezeggingen kwamen is in overleg met de Wilde ganzen gekozen voor een vervolg aanvraag specifiek voor de toegangsweg en de entree van het boerderijcomplex. Het is onvoorstelbaar hoe het hier is, als het nat is. Straks, als hier mensen wonen en er dagelijks vrachtwagens komen om de melk te halen, moet dit gewoon zijn opgelost. Aangezien het een publieke weg is zijn we met de gemeente gaan praten en hebben we een samenwerkingsovereenkomst kunnen afsluiten. De gemeente zal vooral inzet leveren om o.a. greppels langs de weg te graven met hun bulldozer en menskracht. Wij, Noi si Voi, willen de noodzakelijke duikers, de cementranden en sintels bekostigen. Dit is een eerste (nog betaalbare) verbetering. Bij de provinciale overheid zal gelobbyd moeten worden voor een budget om de weg geheel te kunnen voorzien van grind en/of asfalt. We geven niet op! In juni na de verkiezingen sta ik als eerste daarvoor op de stoep.

Verstandelijk gehandicaptenzorg
Na alle verhalen over de bouw zou je haast vergeten dat dit alles erom gaat mensen met een verstandelijke beperking een beter bestaan te geven. In onze begroting voor de zorgboerderij hebben we daar al een eerste post voor opgenomen. Opleiding en training van activiteitenbegeleiders; dat is wat we willen. Aangezien we steeds terdege blijven beseffen dat het in de eerste plaats de Roemeense overheid is die deze vorm van dagbesteding op een zorgboerderij moet leren kennen alvorens zij zich hiervoor gaan inspannen, hebben we besloten de adjunct-directrice van de gehandicaptenzorg, nog dit jaar, uit te nodigen in Nederland. Samen met ons Roemeense bestuurslid zal zij in het najaar een bezoek brengen aan Nederland. Samen met Marleen en mij zullen zij diverse zorgboerderijen en activiteitencentra bezoeken. De contacten met mevrouw Urumov zijn goed, ze is bereid, met financiële ondersteuning van Noi si Voi, voor de eerste 2 jaar mensen aan te stellen en op te leiden voor de functie van activiteitenbegeleider. De eerste opleiding in Roemenië voor activiteitenbegeleiding is er sinds twee jaar en is een Duits initiatief. De opleiding voorziet in een behoefte en heeft bovendien de erkenning van de overheid. De Roemeense staat heeft zelf nog geen opleidingen voor dit vak ontwikkeld. (Het is überhaupt nieuw in Roemenië dat mensen met een beperking dagactiviteiten doen en eenvoudige beroepswerkzaamheden). Wij, Noi si Voi, hebben inmiddels contacten met ”de Brink” te Vries (Drente) waar we toekomstige begeleiders, in aanvulling op hun opleiding, werkervaring willen laten opdoen.

En dan de medische post:
Zeven studenten van Hogeschool Windesheim te Zwolle van de afdeling bouwkunde zijn nog steeds enthousiast en bereiden zich voor om 29 juni af te reizen naar Giurcani. Ze gaan in het dorp de medische post renoveren. Zoals in eerdere nieuwsbrieven is vermeld, werd er steeds aan nieuwbouw gedacht. De stichting Bavo te Heemstede heeft ons al een bedrag van 25.000 euro toegekend. Dit is echter niet voldoende voor nieuwbouw. Acties en het zoeken naar andere financieringsbronnen en mede partners hebben er niet toe geleid dit bedrag zodanig te verhogen, dat we de nieuwbouw gestalte kunnen geven. Nu is besloten het oude, reeds bestaande gebouwtje, te renoveren. Zes weken hebben we daarvoor. Samen met werkloze mensen uit het dorp denken we dat dit moet gaan lukken. Wil je ook meebouwen? Je kunt je via mij nog aanmelden.
Over enkele dagen ga ik terug naar Nederland; even weer een pauze om geld voor mijn eigen levensonderhoud te verdienen en ook weer voorbereidingen te treffen voor mijn volgende werkperiode in Roemenië van 25 mei t/m 15 juni.
Op de agenda tijdens mijn verblijf in Nederland staat: een sollicitatiegesprek met een echtpaar dat voor de Bettinehoeve de geitenhouderij wil ondersteunen, een vergadering met de studenten van Windesheim, overleg met de Internationale Bouworde te Nijmegen, die net als vorig jaar, voor hun bouwkampen (waarvan onze zorgboerderij er eén is) vrijwilligers zoekt. Genoeg te doen dus.
Dan wens ik nu, eenieder een heerlijk voorjaar toe.Met vriendelijke groeten, namens stichting Noi si Voi,
Hannah Smit

Naschrift Marleen Oosterhof - van der Poel
Zelf was ik van 13-20 april in de regio van ons project om les te geven aan psychologen en pedagogen (een initiatief vanuit de Europese Unie). Ik bezocht onze projecten 19 april en was verrukt over de vorderingen. Mijn petje af voor alles wat er alweer gereed is gekomen. Er waren wel 15 Roemenen (en twee Nederlanders) enthousiast aan het werk toen ik onze aanstaande boerderij bezocht. Ik maakte een videofilmpje dat binnenkort misschien op de website te zien is.
Mocht u bij het lezen van deze nieuwsbrief het spoor van de verschillende projecten van onze stichting een beetje kwijt zijn en beschikt u over internet, ga dan naar www.noisivoi.nl
U ziet dan een fotoverhaal met tekst van alles wat er zoal gebeurt en gebeurd is. Ied van Oorschot onze fantastische webmaster zorgt ervoor dat de site geregeld een update krijgt.
Mocht u ons werk, of een van de projecten, willen steunen, dan hebben we op het moment vooral behoefte aan mensen die donateur willen worden door ons met een vast bedrag per maand of jaar te steunen voor ongeveer drie jaar nog.
Ons bankrekeningnummer bij de Triodosbank: Stichting Noi si Voi, rek. nr. 21.24.73.212, Huisterheide 2, 8521 ND st. Nicolaasga. Secretariaat: 0513-431784 of e-mail: d.oosterhof@hetnet.nl

 

 

NIEUWSBRIEF NOI SI VOI November 2007.

 

Laat de schoonheid die we zijn
Zich uiten in wat we doen.
Knielen en de grond kussen
Kan op duizenden manieren
Rumi.

Beste mensen,
Het is weer de hoogste tijd voor een nieuwsbrief waarin ik u namens de stichting “Noi si Voi” wil informeren over al hetgeen wat in de afgelopen zomer heeft plaats gevonden. Bovendien wil ik u op de hoogte brengen van de komende ontwikkelingen.
Velen van u volgen alles door met regelmaat de website te bezoeken. De website wordt heel nauwkeurig steeds bijgewerkt met het laatste nieuws. Het is de moeite waard; zo prachtig met sprekende foto’s die ons steeds worden toegezonden door allen die van de zomer ons in Roemenië hebben bezocht.
De vorige nieuwsbrief dateert van juni, nog net voor de zomer. De zomer waarin wij voor het eerst samenwerkten met vrijwilligers van de Internationale Bouworde. Drie maal ontvingen wij een groep ieder voor een periode van drie weken. Alle drie de groepen werkten mee aan de renovatie van het huis, gelegen op het terrein van de boerderij.
Dit huis is bestemd voor 10 nieuwe bewoners, verstandelijk beperkt, die nu nog in een groot staatsinstituut verblijven. Reeds in mei selecteerden we de mensen voor dit nieuwe woonproject.
Doordat we alles van de grond af aan moesten opknappen had de eerste bouwgroep vooral veel grond en graafwerkzaamheden te doen. De tweede groep hakte op nieuwe plaatsen ramen en deuren en deed voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe dak. De laatste groep had niets anders te doen dan het dak en het dak en het dak. Het zit er op!
De jongeren van ons eerdere project uit Giurcani, hebben zo heerlijk mee gewerkt. Aurel heeft de hele zomer gegraven aan een gat voor de septictank, Chirica houdt van ontspijkeren, sjouwen en overal bij zijn waar wat te beleven valt. Gheorgithe nam als vanzelf de keukenpoetserij op zich toen de laatste vrijwilligers, die dat tot dan toe gedaan hadden, vertrokken waren. Nu net vorige week hebben we alles stil gelegd. Het wordt guur, de winter komt eraan. Genoeg voor dit jaar. De jongeren hebben nu het zaagwerk voor hun eigen houtgestookte CV te doen. Wij het bestuur en enkele betrokken vrijwilligers van de stichting gaan de voorbereidingen beginnen om het werk voor het volgende jaar te doen slagen. Alles uitdenken, op papier zetten, bestellingen doen en niet op de laatste plaats het geld daarvoor bijeen sponsoren !

De plannen voor 2008
Dit jaar zullen zowel de huizen als de zorgboerderij in gebruik genomen worden.
Al zeker twee jaar zijn de voorbereidingen daartoe in volle gang. Eindelijk is er voor de zorgboerderij een businessplan, een financieringsplan met bijbehorende actieplannen en de toezeggingen van Wilde Ganzen en het NCDO. Wilde Ganzen en NCDO zullen de bedragen die door acties bijeen zullen worden gebracht met resp. 70 en 100 % verdubbelen! In een aparte brief,die wij hierbij meezenden, kunt u meer hierover lezen.
In april gaan we met een groep vrijwilligers aan de afwerking van de huizen te beginnen. We rekenen weer op assistentie van vrijwilligers van de Internationale Bouworde en hopen met hulp van hen dat we de huizen deze zomer kunnen opleveren. Via een gift van Ernst Jansen, bijeen gehaald op zijn afscheid bij Centraal Beheer Achmea, kunnen we Centrale Verwarming in de huizen laten aanleggen. Ernst bedankt daarvoor !
Ook in april start een plaatselijke aannemer met de renovatie van de stal waar in juni de eerste geitjes in zullen komen. Gert en Nico, beide inmiddels trouwe vrijwilligers van Noi si Voi, zullen zich buigen over de aanleg van water en stroom, voor zowel de huizen als ook voor het boerderij gedeelte.
Een ander gelijktijdig lopend project zal de Medische Post in Giurcani worden. Studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle, afd. bouwkunde bereiden dit project voor.
Ze hebben prachtig foldermateriaal ontworpen en zijn begonnen aan de sponsoring!
Ook over dit project kunt u meer lezen op de website.
Zo u misschien nog uit eerdere nieuwsbrieven weet, hebben we voor dit project reeds 25.000 euro ontvangen van de Bavostichting te Heemstede. Een stichting voor zorg aan ouderen. Er is minstens nog een zelfde bedrag nodig.
Dan is er nog meer nieuws; we hebben er een bestuurslid bij. Pieter van Essen. Pieter kent Giurcani en de regio omdat hij vlak na de val van Ceausescu hier voor het Rode Kruis heeft gewerkt. Pieter woont en werkt in Zwolle en zette zich, zelfstandig, al jaren in voor Roemenië. Dit doet hij door in Roemenië vervaardigde iconen te verkopen. De schilderijen kunt u bezichtigen op de website.

We hopen dat u mee wilt doen, donateur wordt een actie bedenkt of een eenmalige gift doet voor een van de projecten. Ons bankrekeningnummer bij de Triodosbank: Stichting Noi si Voi, rek. nr. 21.24.73.212, Huisterheide 2, 8521 ND st. Nicolaasga. Secretariaat: 0513-431784 of email: d.oosterhof@hetnet.nl Wilt u een bijdrage specifiek voor de zorgboerderij doen dan kan dat, alles daarover vindt u in de aparte bijlage.

 

NIEUWSBRIEF VAN NOI SI VOI JUNI 2007.

 

Je hebt het recht op handelen, maar nooit op de vruchten ervan. Laat nimmer het verkrijgen van de vruchten van handelen je beweegredenen zijn en wees evenmin gehecht aan niet-handelen.
Bahagavad Gita II, 47

Het is weer tijd om u allen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en de wetenswaardigheden.
De website.
Belangrijk om te weten is, dat we inmiddels een mooie website hebben waar u altijd alle informatie kunt vinden die u nodig heeft. Er staan foto’s op en u kunt erin teruglezen over het werk van Noi si Voi in de afgelopen jaren. Ook nieuwe projecten worden in de website aangekondigd en over alle projecten die in deze nieuwsbrief aan de orde komen vindt u meer informatie op de website. www.noisivoi.nl
De zorgboerderij en geitenhouderij.
Het grootste nieuws is wel dat de stichting Noi si Voi in februari 2007 een boerderij heeft gekocht. Deze ligt in het dorp Gagesti, 5 km vanaf Giurcani. Het is de bedoeling dat de boerderij een geitenhouderij- zorgboerderij gaat worden waar zo’n 25 mensen met een verstandelijke beperking kunnen gaan werken.
Vrijwel direct na aankoop van de boerderij is er voor de jongeren een weekprogramma opgesteld waarin voor hen werkdagen zijn vastgelegd.
Dagelijks gaan er enkele jongeren en twee begeleiders op de fiets naar de boerderij om daar te werken. Vanaf nu is er volop werk voor hen en kunnen we eindelijk een volledig gevuld weekprogramma samenstellen. Samen met de reeds bestaande activiteiten op het textielatelier (Chirica, Gheorgita Petronel en Costel), helpen in het bejaardentehuis (Gheorgita en Marian Durac) de vuilnisophaaldienst (Aurel,Chirica, Petronel en Costel) en werkzaamheden in de groentetuin (voor alle jongeren) is er nu een gevarieerd aanbod van beroepswerkzaamheden.
Het zal nog wel een jaartje duren voordat de eerste dieren op de boerderij zullen komen.
Als eerste hebben we nu een van de vier stallen geheel dicht en klaar gemaakt, zodat daar de bouwmaterialen, de opslag en de werkplaats in ondergebracht kunnen worden.
Als tweede gaan we deze zomer de wooneenheden bouwen voor tien nieuwe bewoners.
Als derde zullen we de bestaande stallen opknappen en inrichten voor de geiten. Dat zal in 2008 gebeuren.
Als laatste is dan de nieuwbouw aan de orde voor de melkstal en het tanklokaal.
De selectie van nieuwe bewoners.
De nieuwe bewoners, die op de zorgboerderij komen wonen, zijn mensen met een verstandelijke beperking. Zij verblijven nu nog, ten onrechte, in een psychiatrisch ziekenhuis. Met ondersteuning van een Nederlandse psychiater en een orthopedagoog, die beiden bekend zijn met de doelgroep, hebben we onlangs in samenwerking met de staf van het psychiatrisch ziekenhuis een voorselectie gemaakt van bewoners die kunnen “uitstromen” naar het project geitenhouderij- zorgboerderij. Met de overheid is reeds een contract opgemaakt waarin wordt vermeld dat deze overheid de kosten van de toekomstige exploitatie van deze woonvorm op zich zal nemen.
De multifunctionele-medische post.
Een drietal studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle, afdeling Bouwkunde, heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een multifunctionele medische post voor het dorp Giurcani. Met de realisatie van dit gebouw wordt het voor de gemeente mogelijk een huisarts en een fysiotherapeut aan te stellen. Hiermee wordt voorzien in de meest basale eerstelijns hulp.
De studenten - Rinze, Bertwin en Johan - willen graag deze zomer, met Nederlandse vrijwilligers en enkele dorpsbewoners, het gebouw realiseren.
Samen met deze studenten van Windesheim zijn we naarstig op zoek naar de benodigde gelden. De Bavo Stichting Heemstede, een stichting voor zorg aan ouderen, heeft inmiddels de helft van het nodige geld geschonken.
Het ouderenproject.
Dit project: “van bejaardentehuis naar dienstencentrum” is er op gericht voorzieningen te scheppen die kunnen voorkomen dat bejaarden ‘te vroeg’ worden opgenomen in het plaatselijke, nieuwe bejaardentehuis. Tot nu toe waren onze activiteiten gericht op
deïnstitutionalisering van jongeren met een verstandelijke beperking uit het toenmalige kindertehuis van Giurcani en op deïnstitutionalisering van verstandelijk gehandicapten die in het naburige psychiatrisch ziekenhuis in Murgeni verbleven. Bij ons ouderenproject richten we ons op het, zo lang als mogelijk, uitstellen van opname voor ouderen in de 24-uurszorg. Ons ouderenproject is een voorbeeld project, waarbij we voorzieningen en diensten willen ontwikkelen, die gericht zijn op ouderen die met weinig extra zorg nog zelfstandig kunnen wonen. We denken aan diensten die vanuit het bejaardentehuis aangeboden kunnen worden zoals maaltijdverstrekking, bewassing en verpleegkundige handelingen.
Er is nog geen financiering gevonden voor immateriële ondersteuning van het ouderenproject. Het gaat hier om onderzoek, ontwikkeling en begeleiding en om de scholing en training van de staf van het bejaardentehuis. Wel is de vraag voor onderzoek al neergelegd bij de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Wellicht zullen er studenten komen die zich met deze opdracht willen bezighouden.
Genoeg te doen!!!!!
Gelukkig krijgen we deze zomer hulp van vrijwilligers die zich bij de Internationale Bouworde hebben aangemeld om bij ons in Roemenië de handen uit de mouwen te steken.
Wilt u ook nog mee helpen; kijk op onze website en link naar de Internationale Bouworde.

Hierbij wens ik eenieder alvast een fijne zomer toe.
Met vriendelijke groeten, namens de stichting Noi si Voi, Hannah Smit en Marleen Oosterhof v.d. Poel.

Mocht u ons werk, of een van de projecten, willen steunen, dan is ons bankrekeningnummer bij de Triodosbank: Stichting Noi si Voi, rek. nr. 21.24.73.212, Huisterheide 2, 8521 ND st. Nicolaasga. Secretariaat: 0513-431784 of email: d.oosterhof@hetnet.nl
Zie ook : geld schenken

 

NIEUWSBRIEF NOI SI VOI DECEMBER 2006.

 

Veel reeds overdacht
Veel reeds gevoeld
Verwerkt?
Steeds opnieuw bijstellen
De beleving van elk moment
Brengt nieuwe inzichten
Om het volgende aan te kunnen

Marina san Giorgi.

Vandaag de 23ste, ben ik (Hannah Smit) op weg naar huis. In de auto luister ik naar de radio. Drie thema’s keren in bijna alle programma’s terug; de revolutie wordt herdacht. Het is vandaag 17 jaar geleden dat Ceausescu werd afgezet. Ole Ole Ceausescu nu mai e; (ole ole Ceausescu is niet meer).
Dan wordt de toetreding tot de EU en alle veranderingen die het met zich mee brengt ten voetenuit besproken. Zoals nieuwe verkeersregels. Veranderingen m.b.t. het houden van een varken, verhoging van de ambtenarensalarissen, kan er gewerkt worden in het buitenland? In welke landen wel en welke niet? enz. En het derde thema: de naderende kerstdagen. Sfeervolle colindes-kerstliederen- worden er gezongen. Zo is het rijden naar huis wel aangenaam.
Het was een kort bezoek van twee weken. Er stonden diverse punten op mijn lijstje dit keer; financiële afronding van het waterproject, voorbereiding aankoop boerderij en overleg met de overheid ter voorbereiding van de overname van de exploitatiekosten van de huizen.
En… natuurlijk kerstvieren met alle jongeren en pleegouders. Gelukkig heb ik een heel weekend vrij kunnen maken om samen met Alina, ons Roemeense bestuurslid, in Giurcani te verblijven. We hebben samen met de jongeren, heerlijk geknipt, geplakt en vele mooie kerstversieringen gemaakt. Wat genieten de jongeren van zulke dagen en wat doet me dat goed om mee te maken. De Colinde stokken kwamen weer van de zolder en moesten opnieuw opgetuigd worden. Op kerstavond gaan de kinderen hier langs de deuren met een versierde stok. Ze zingen dan colindes en halen geld op. Het doet me denken aan onze St. Maarten met lampions. Ook de liedjes zijn vergelijkbaar: ‘Ik ben zo arm, het is zo koud, laat me niet aan de poort staan, geef me een centje etc.
De avond voor mijn vertrek hebben we kerst gevierd met alle pleegouders en jongeren. Addy was weer zoals gewoonlijk onze kerstman. De jongens hadden de huizen versierd, Alina verzorgde een tafel met veel lekkers en ik bracht de cadootjes mee. Net als met Sinterklaas in Holland kwam ieder één voor één bij de kerstman, zingt een lied of een gedicht. Sommige zijn vrij hierin, anderen moeten geholpen worden. De één springt gelijk op schoot, een ander durft niet naar voren te komen. Na een fijne avond reden we weer weg de donkere nacht in. Ik werd uitgezwaaid en nageroepen; fijne kerst, goede reis en tot ziens. Tevreden ging ik weg; het project draait goed, de jongens hebben een thuis! In een zo gewoon als mogelijk, goede woonomgeving.
Plannen voor 2007.
Tot zover de december impressies van Hannah Smit, projectleider in Roemenië. Namens het bestuur van stichting Noi si Voi vertelt Marleen Oosterhof hieronder over de plannen voor de komende drie jaar en speciaal die voor 2007.
We zagen op 8 km afstand nog een psychiatrisch tehuis met 120 in bed liggende volwassenen, die voor een deel gewoon verstandelijk gehandicapt of bejaard zijn. Dit is geen incident in Roemenië, maar nog algemeen voorkomend. Daarom besloten we nog vier kleinschalige voorbeeldprojecten te creëren de komende drie/vier jaar. Dit hebben we u al eerder verteld, maar onderhand hebben we niet stilgezeten en is er heel wat concreet afgesproken.
1) Geitenhouderij/ zorgboerderij. Op het moment zijn we bezig grond aan te kopen en een oude boerderij. De financiën voor de aankoop zijn ons, als een wonder, geschonken door een Brabantse familie. De Roemenen die de zorg en de leiding op zich gaan nemen, zullen in 2007 een aantal maanden in Nederland hun opleiding krijgen. Met de verbouw van de boerderij zal het komend jaar een start gemaakt worden.
2) In 2007 of 2008 zullen in totaal 10 verstandelijk gehandicapte volwassenen die nu onterecht in bed liggen of zonder dagbesteding rond lopen in het psychiatrisch ziekenhuis in Murgeni in twee huizen voor begeleid wonen geplaatst worden. De Bisschop Beckerstichting en de Lions Club hebben ons het grootste deel van de financiën voor de aankoop en/of verbouwing van de twee benodigde huizen geschonken.
3) Bejaarden leven in Roemenie vaak in een even zorgelijke situatie als jongeren en kinderen in een tehuis voorheen. Het vroegere kindertehuis in Giurcani is voor Roemeense begrippen weliswaar mooi verbouwd tot een bejaardencentrum, maar eenmaal daar, zit je als bejaarde toch veelal op bed en word je verzorgd, terwijl je nog best heel veel kan misschien. Daarom starten we in 2007/2008 een voorbeeld van twee aanleunwoningen en een aantal zorg-aan-huis diensten voor bejaarden die nog best thuis willen wonen, maar niet meer alles kunnen. Stichting Bavo uit Heemstede heeft ons de financiën geschonken voor één van de aanleunwoningen.
4) Een medische post. Sinds enige jaren zijn er ook huisartsen in Roemenie doch veelal ontbreekt een praktijkruimte. Zo ook in de gem. Gagesti/ Giurcani. Studenten van de afd.bouwkunde van Hoge School Windesheim te Zwolle zijn door onze stichting gevraagd een bouwplan te maken en met een andere groep studenten van PR en Communicatie willen we de sponsering doen om de gelden voor de renovatie ( nieuwbouw?) van een reeds bestaand gebouw bijeen te brengen. Samen met Roemeense en nederlandse vrijwilligers hopen we in de zomer 2007 deze klus te klaren.
Wat en wie zoeken we op dit moment?
Fondsen die ons geld geven of een deel van de ontvangen donaties verdubbelen, willen dit tot nu toe alleen spenderen aan materiele zaken (gebouwen, verbouwingen enz.). Er is echter ook veel geld nodig om mensen op te leiden, de voorbeelden in Roemenië te promoten, het geheel te organiseren, materialen erheen te vervoeren en diensten en dagbesteding op te zetten. Daarvoor zoeken we op dit moment nog een groep nieuwe donateurs, die ons voor de komende drie jaar maandelijks of jaarlijks een bedrag willen schenken. Voelt u er iets voor? Het is tijdelijk, het geeft een arm ontwikkelingsgebied kansen en het draagt ertoe bij, dat de mentaliteit met name in de zorgsector een belangrijke impuls krijgt om gestaag door te veranderen.
Voor donaties zie: geld schenken

Tot slot, veel dank voor alles wat u voor ons deed in 2006!!
Stichting Noi si Voi wenst u: Een gelukkig, gezond en voorspoedig 2007.

Hannah Smit en Marleen Oosterhof - van der Poel

 

 

NIEUWSBRIEF VAN NOI SI VOI JUNI 2006.

 

'Alle dingen zijn onderling met elkaar verbonden'
Meister Eckhart

Beste donateurs, vrienden, familie en belangstellenden,

Het is alweer enige maanden geleden dat wij u een nieuwsbrief stuurden. Inmiddels heeft het prille van het voorjaar plaats gemaakt voor het uitbundige van de zomer. Rijdend door het Roemeense land zien we de families werken op het land. Eerst de wijnstruiken snoeien, dan het ploegen, veelal nog met het paard voor de ploeg. Nu wordt er gewerkt in de maïsvelden. Onkruid schoffelen. Ook onze jongeren werken mee, zij het niet voor onze eigen moestuin, dan wel voor hun eigen mentor gezinnen of anderen.Afgewisseld met steeds enige weken in Holland ben ik hier nu, dit jaar in mijn derde bezoek. Een rustige periode waarin ik het project bezoek en werk aan de consolidatie. We zoeken werk voor de jongeren en begeleiden hen daarin. ''We'' zijn de mentorouders, Mihaela, Alina, ons Roemeense bestuurslid, en ik, Hannah Smit. Zoals jullie weten is Mihaela (onze voormalig psycholoog en maatschappelijk werker) niet meer werkzaam voor het project; zij is nu directrice van het bejaardentehuis (het vroegere kindertehuis) en bij haar werken nu Petico, die daar de kapper is, en Gheorgitha in de bediening. Met zijn nieuwe serveerwagen, een geschenk van de stichting Cordaan te Amsterdam, voelt hij zich een hele piet.
Wanneer ik niet op het project ben, bezoek ik de instanties waarmee we samenwerken: de burgemeester, de directeur van het ziekenhuis in Murgeni, de directie van het ziekenhuiswezen en de gehandicaptenzorg. We zijn bezig met een bijplaatsing van een jongere en ik tref voorbereidingen voor het zomerproject. Het zomervakantieproject zal dit jaar plaats vinden in het psychiatrisch ziekenhuis in Murgeni. Dit is ook het ziekenhuis waar zich patiënten bevinden die daar niet horen. Er verblijven bejaarden, verstandelijk gehandicapten en gewone dak en thuislozen. Zoals sommigen van jullie misschien al hebben vernomen, willen we ook uit dit ziekenhuis nog mensen de-institutionaliseren. Maar daarover meer nieuws in een later schrijven. Nu wil ik eerst wat meer vertellen over onze werkzaamheden van de afgelopen periode. In de maand April was ik hier met Marleen Oosterhof en Gert Colenbrander. Gert werkte als vrijwilliger voor het waterproject. Hiervan hebben jullie al wat foto's en een verslag ontvangen. Het grootste deel van het waterproject is inmiddels voltooid; de bronnen zijn geslagen, het oude systeem is vervangen; er is een nieuwe pomp geplaatst en de waterleidingen zijn naar de dorpsstraat doorgetrokken. In een volgend bezoek van Gert willen we nog enkele voorbeeld situaties creëren, waar we laten zien hoe het vervolg kan zijn met watermeters en septic tanken. Inmiddels bereiken ons vele vragen van dorpsbewoners die graag ook water aan huis willen. Hierover willen we in gesprek met de gemeenteraad. We zullen hen vertellen dat ons waterproject niet verder reikt dan de huidige vijf tappunten en dat zij zich zelf zullen moeten beraden hoe hier verder mee om te gaan. Water is er nu genoeg maar de organisatie daarvan ligt nu bij henzelf. (Dit is het wezenlijke van ontwikkelingswerk: het voorbeeld geef je, maar daarna stimuleer je de eigen krachten om de uiteindelijke vormgeving en de vervolginitiatieven tot stand te brengen.)

De conferentie.
Op 28 April hield Noi si Voi, in Bârlad, een conferentie waarin wij de film konden laten zien welke is gemaakt door Ied van Oorschot, één van onze donateurs. De film: een nieuw huis, een eigen thuis' laat zien hoe we hier in Giurcani, volgens Nederlands model, werken met verstandelijk gehandicapte jongeren die anders nog in een instituut hadden gewoond. Voor Roemenië geheel nieuw.
Onze Marleen hield een hele bijzondere lezing. Zelfs voor mij was het verhaal gedeeltelijk nieuw en maakte diepe indruk. De tolk had soms wat moeite om het goed te vertalen want het betrof geen dagelijkse kost. Op dit moment wordt de lezing vertaald en zal worden nagezonden aan alle instellingen die de conferentie bezochten. Mogelijk zal het ook geplaatst gaan worden in Roemeense vaktijdschriften. Hiermee beogen we de kennis en ervaring van ons kleinschalige project meer bekendheid te geven, in de verwachting dat dit model door de Roemeense overheid overgenomen gaat worden.
Naast onze eigen mentorouders, onze jongeren en onszelf (totaal 25) waren er nog zo'n 50 bezoekers, allen werkzaam in de hulpverlening van mensen met een verstandelijke beperking hier in de provincie. Het was een inspirerende conferentie die werd afgesloten met een heerlijk buffet.
De tekst van de lezing van Marleen zal ik jullie als bijlage bij deze nieuwsbrief toezenden en de film van Ied van Oorschot (op DVD) is te bestellen bij Marleen en /of mij.
Dan wens ik jullie allen een fijne zomer; zing, vecht, huil, bid, dans, lach en bewonder!
Voor donaties zie:
geld schenken

Hartelijke groeten Hannah Smit (ook namens Marleen Oosterhof - van der Poel).