Zorgboerderij 2009

Zomer 2009:

Noi si Voi pakt met goede moed en veel steun de draad weer op na de brand in juni !

De verzekering heeft schadevergoeding uitbetaald, die bestemd is voor wederopbouw van de woning op de zorgboerderij in Gagesti. Daardoor - en door vele verrassende donaties en hulp vanuit Nederland- wordt de herbouw voortvarend ter hand genomen.
Zo ontving Noi si Voi van de StichtingWereldwijde Hulp een heel groot donatiebedrag ! Ook een particulier maakte een heel verrassend groot bedrag over! En Lidwien en Frank Veenho ven schonken het kado geld voor hun verjaardag- en jubileumfeest aan Noi si Voi ! En autogarage bedrijf AFH te Heino schonk twee jaar gratis onderhoud voor een auto ! En geregeld komen er - naast de vaste bedragen van trouwe donateurs- ook kleine of grotere verrassende bedragen binnen van particulieren die op deze manier graag willen helpen !
Noi si Voi is enorm blij met al deze fantastische steun !


Juli 2009.

Het herstelplan voor de woning op de zorgboerderij is in de maak.

Hannah Smit is met bouwopzichter Clemens Cox, met een IBO-groep en met enkele andere vrijwilligers uit Nedeland, druk in de weer met het opruimen van de gevolgen van de brand en het maken van een herstelplan.  Zodra duidelijk is hoeveel de verzekering gaat uitkeren, kan het herstel beginnen. De hoop en verwachting is dat voor de inval van de winter het dak weer hersteld zal zijn.

Juli 2009. Waar een wil is, is een weg !
Door donaties van De Regenboog uit Epe (vermeerderd door de Wilde Ganzen) is de zorgboerderij nu ook bij slecht weer bereikbaar! Zie op de foto's hiernaast hoe de weg veranderde van een modderpoel in een prachtige oprijlaan ! Er is ook een meer gegraven voor de afvoer van overtollig water. De gehandicapte jongeren maken nu met de hand nog betonnen bruggetjes over de geulen langs de weg.
Noi si Voi dankt De Regenboog in Epe en Wilde Ganzen voor de fantastische verbetering van de toegangsweg!
Enige tijd geleden stond op deze website dat door de inspanning van alle gulle gevers en door de premie van Wilde Ganzen een bedrag van € 86.098,90 werd opgehaald ! Omdat de aktie zo succesvol was en er toezeggingen waren van mensen die nog andere akties gingen voeren, werd met Wilde ganzen afgesproken dat Noi si Voi nog een vervolg-project in mocht dienen.
Dat deed Noi si Voi samen met Ir. Kor Mulder van de Protestantse Gemeente Vries, Werkgroep Oost-Europa.
De Regenboog kerk te Epe zocht voor de opbrengst van haar jaarlijkse rommelmarkt nog een goed doel . De kerk benaderde Wilde Ganzen, die enkele projecten aanreikte. De Regenboogkerk koos onder andere voor de zorgboerderij van Noi si Voi. 
Het bijeengehaalde bedrag werd door Wilde Ganzen met 70 % vermeerderd, hetgeen resulteerde in de prachtige som van 12.671.75 euro , te besteden aan 'verbetering Gagesti ' .
Het geld wordt besteed aan verbetering van de toegangsweg naar de zorgboerderij in Gagesti. Dat betekent onder meer : erfverharding, goten langs de weg en buizen onder de weg door. Geen overbodige luxe omdat bij regenval en sneeuw de zorgboerderij niet of nauwelijks bereikbaar is zonder deze voorzieningen.
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Gagesti die een buldozer uitleent en mensen levert. Noi si Voi betaalt de waterdoorvoeren onder de weg en de vrachtwagens met de sintels .
Noi si Voi dankt alle gevers en Wilde Ganzen voor deze fantastische bijdrage !!! Het is heel fijn dat met deze hulp van vele nederlandse helpers en gevers de zorgboerderij kan worden gerealiseerd !!! 

 

24 juni 2009. Brand in de woning op de zorgboerderij.
Na al het goede nieuws van de laatste tijd is er nu helaas een slecht bericht. Op 24 juni was er in de nieuwe woning op de zorgboerderij in Gagesti kortsluiting en woedde er een forse brand. Een deel van het dak en de inboedel is verloren gegaan. De woning is verzekerd en het is nu dus afwachten hoeveel zal worden vergoed. Inmiddels heeft een schoonmaakploeg al een deel opgeruimd en schoongemaakt. Veel van het meubilair kan worden gered. De jongeren en hun begeleider helpen met poetsen van het geredde meubilair.  Al werkend en pratend verwerken zij de schok.  Het is heel pijnlijk dat zoveel vernield is, temeer daar de woning door de inspanningen en het enthousiasme van velen, nu bijna klaar was. Het perspectief van de verhuizing van de jongeren naar de boerderij was heel dichtbij. De haard van de brand was in het linkerdeel van de woning. Daarin is vooral de grote zaal  beschadigd. Hiernaast enkele foto's. Enerzijds is de schade groot te noemen. Het dak van de woning moet geheel worden vernieuwd. Anderzijds is gelukkig ook heel veel gered. Het rechterdeel van de woning (daar waar de kantine, de badkamer en de verwarmingsketel zijn) is - op waterschade na- ongeschonden gebleven. De hoop is, dat na een grondige  schoonmaakbeurt, de uiteindelijke schade zal meevallen.

 

Mei 2009. In april en mei werkte een bouwploeg uit Berkum op de zorgboerderij en de medische post.
Zie hun foto's hiernaast en een verslag hieronder.

Mei 2009.  
Karwei gedaan en gewoon weer verder gaan ? Nee , zo gemakkelijk is dat niet.
Verslag van Wil en Chris van de Bouwgroep Berkum Zwolle.
Hallo allemaal.
Maandagavond 11 mei zijn we weer thuis gekomen na drie weken in Roemenië te zijn geweest. We hebben drie goede weken gehad, waarin ontzettend hard is geklust. Het was de laatste week toch nog behoorlijk druk. Met een groep uit Berkum waren we aan het werk in twee gebouwen, in het oosten van Roemenië, dicht bij de grens met Moldavië. De dokterspost nu zo ver klaar, dat er in augustus spreekuur gehouden kan worden. Ook de zorgboerderij, waar in het najaar een aantal verstandelijk gehandicapte jongeren zal gaan wonen, nadert zijn voltooing. Een aantal van deze  jongeren kwam geregeld langs terwijl we aan het werk waren. Ze waren altijd bereid om een handje te helpen!! Prachtig om te zien hoe deze jongeren opbloeien als ze bij de dagelijkse dingen betrokken worden. Voor Roemenië, waar deze mensen nog maar al te vaak in grote tehuizen zitten, is dit een prachtig voorbeeld hoe er om gegaan moet worden met onze gehandicapte mede type='text/javascript'> mens! 
Wanneer je weer thuis bent, na een paar weken zo'n 50 jaar terug in de tijd te zijn geweest, besef je weer des te meer hoe gezegend wij hier in Nederland zijn. Maar je beseft tegelijkertijd hoe gevaarlijk het is, om al die dingen die voor ons zo gewoon zijn geworden, zonder er bij na te denken te accepteren en te consumeren. 
Wat doet het met ons?? 
Zijn wij met al onze welvaart echt zoveel gelukkiger dan de mensen daar...??
Op de de medische post zijn de resterende dakgootbeugels geplaatst en is het toilet verder afgemonteerd. De muren en plafonds zijn gesausd en de tegels type='text/javascript'> in de dokterskamer zijn ook ingevoegd. Helaas niet de rest van de tegels. Omdat de stucadoors pas woendag klaar waren konden we pas donderdag aan de afwerking beginnen. Deze woensdag hebben we gebruikt om de start problemen van de auto te verhelpen. Echter zonder resultaat. Dus de auto altijd op een verhoging parkeren of gewoon aan laten duwen.
In de boerderij is de motor van de zaagmachine gerepareerd en van een nieuwe beveiliging voorzien. Ook is de aarde in de schuur aangesloten.
Zaterdagmorgen nog een kamermuur behangen. Daarna zijn we gestopt. 
Een kamer moet nog een keer gesausd worden en de 'technische ruimte' moet nog een grondige opknapbeurt ondergaan.
Zondagmorgen vroeg uit de veren om de trein uit Birlad naar Iasi te halen. Zondag uitrusten en Iasi verkennen.
Nu zijn we terug op honk.
Groeten van Wil en Chris.  


2009. Er is nog meer geld nodig voor de renovatie van de woning en de stallen.
Vele donoren schonken al geld om de boerderij aan te kopen en de woning te renoveren. Zo schonk een anonieme familie in Brabant een groot bedrag dat het mogelijk maakte de boerderij te kopen en werd de verbouw van de woningen onder meer gesponsord door de Bisschop Bekkers stichting en Lions Clubs Castricum en Noord Oost Polder. De bedragen die de Lions Clubs bijeenbrachten werden verdubbeld door NCDO. Zie : wat kunt u doen
Het woonhuis is momenteel (voorjaar 2009) voor driekwart gerenoveerd. Het afbouwen vraagt nog het nodige geld, mede omdat de Europese regelgeving momenteel extra eisen stelt aan het aardbevingbestendig zijn van het gebouw. Hiervoor zijn op korte termijn enkele extra aanpassingen nodig en ook de elektriciteit en de centrale verwarming moeten nog voltooid worden. De renovatiekosten in Roemenie komen steeds meer in de richting van ons Nederlandse kostenniveau te liggen.  Wilt u geld sturen zie dan : geld schenken
Noi si Voi dankt alle gulle gevers - namens de jongeren in Roemenië- van harte.

 


2009-juni-een-deel-van-de-bouwgroep-in-de-kantine.jpg
Juni 2009. Een deel van de internationale
bouwgroep in de kantine.

2009-juni-even-pauze-op-het-terras-bij-de-zorgboerderij.jpg
Juni 2009 Een deel van de internationale bouwgroep 
pauzeert met Dandu en Costel op het terras van de 
zorgboerderij.

01-11-2009-029-gagesti-300p.jpg
Najaar 2009. Het nieuwe groene dak op de woning
is bijna klaar. In oktober 2009 is het hele dak
gedicht en zijn de nieuwe ramen en deuren
geplaatst !

 

2009-juli-zo-was-het-in-de-bocht.jpg
juni 2009. Zo was de bocht van de weg naar de
boerderij na een regenbui.

2009-juli-oude-situatie-toegangsweg.jpg
juni 2009. De toegangsweg naar de boerderij voor
de werkzaamheden.

2009-afwateringsbuis-en-geulen.jpg
juli 2009 .Afwateringsbuizen en geulen.

01-11-2009-001-gagesti-300p.jpg 

2009-juli-een-stenen-onderlaag,-dan-zand-erop-en-dan-nog-meer-stenen.jpg
juli 2009. Eerst wordt een stenen onderlaag
aangebracht, dan zand erover en dan weer steen.

2009-juli-gald-en-strak-moet-het-worden.jpg
juli 2009. Glad en strak moet het worden.

2009-juli-eerst-in-model-en-dan-zand.jpg
juli 2009. Eerst in model brengen en dan zand erover.

2009-juli-de-belangrijkste-machine.jpg
juli 2009. de belangrijkste machine.

 

2009-mei-bloesem-bij-de-boerderij.jpg
Mei 2009 bloesem bij de boerderij.

2009-mei-boerderij.jpg
Mei 2009 De zorgboerderij,gezien vanaf de heuvel
achter de bontbedakte woning. Aan de overkant
van het dal, waarin de zorgboerderij ligt, is
Gagesti te zien.

2009-mei-boerderij-1.jpg
Mei 2009 De zorgboerderij in het dal, gezien vanaf
de heuvel waarop het dorp Gagesti ligt.


2009-mei-jonki-desi.jpg 
Mei 2009 Jonkie van boerderijhond Desi.

2009-mei-zagen-in-schuur.jpg
Mei 2009 Zagen in de schuur.

2009-mei-bar-in-gagesti.jpg
Mei 2009. De bar in Gagesti.

2009-mei-bar-ingagesti-1.jpg
Mei 2009 Na gedane arbeid is het goed vertoeven in
de bar van Gagesti.

2009-mei-paul-verbrandt-afval.jpg
Mei 2009 Paul verbrandt het afval van de
zorgboerderij

2009-juni-met-de-trein-marian-en-marian.jpg
Juni 2009. De bouwgroep reist op de vrije
dag met Hannah en Marian C en Marian D
met de trein naar een Roemeens klooster.

05 03 2009 bouwploeg Jans Keizer web.jpg
Dit is (een deel van) de bouwploeg van de Oost Europa
Commissie te Zwolle. Van 15 april tot 6 mei 2009
bouwde de groep aan de woning van de zorgboerderij
in Gagesti en de medische post in Giurcani 

 2009-mei-petronle-costel-gheorgita-pauze-kantine.jpg

Mei 2009 Pauze in de kantine van de zorgboerderij : Costel, Petronel en Gheorgita.

2009-mei-gehorgita-helpt-sjouwen.jpg

Mei 2009 Gheorgita helpt bij het sjouwen van een kast op de zorgboerderij.

geitenhouderij zorgboerderij

 

 

 

 

 

2009-juli-20-vrachtwagens-met-zand-en-15-met-grind.jpg
juli 2009. Twintig vrachtwagens met zand en vijftien vrachtwagens met grind zijn gestort.

2009-juli-zo-dat-is-klaar.jpg
juli 2009. zo ziet de weg er nu uit !
 

2009-mei-koolzaadvelden-1.jpg
Mei 2009 De koolzaadvelden in de omgeving van de zorgboerderij. 

2009-mei-koolzaadvelden.jpg
Mei 2009 koolzaadvelden. 

2009-mei-badkamer-boerderij.jpg 
Mei 2009 Leden van de bouwgroep 
Berkum aan het werk in de badkamer op 
de boerderij. 

2009-mei-desi.jpg
Mei 2009 Boerderijhond Desi.

 

2009-mei-gehorgita-helpt-sjouwen.jpg
Mei 2009 Gheorgita helpt mee sjouwen bij de bouw van de zorgboerderij.
2009-mei-overhandiging-wasmachine.jpg
Mei 2009 Overhandiging van de nieuwe 
wasmachine. Deze is geschonken van 
collectegeld van de Paasjubel in Berkum.

2009-mei-vos.jpg
Mei 2009 Een vos in de buurt van de zorgboerderij.
2009-mei-gheorgita-poseert-voor-de-auto.jpg 
Mei 2009 Gheorgita poseert voor de auto.

2009-juni-melanie-verwijdert-plastic.jpg
Juni 2009. Melanie verwijdert plastic van 
het dakbeschot van de woning in Gagesti.

2009-juni-bouwgroep-en-verjaardag-costel-en-petronel.jpg
Juni 2009. Een deel van de internationale bouwgroep
viert in Giurcani de verjaardag van de tweeling Costel en Petronel.

2009-juni-deel-groep-en-hannah-in-kantine.jpg
Juni 2009. hannah met enkele IBO-ers in de kantine.


01-11-2009-036-gagesti-300p.jpg

01-11-2009-034-gagesti-300p.jpg
Najaar 2009, paard en wagen bij de boerderij.

augustus-2009-spanten-al-weer-geplaats.jpg

2009 augustus/september. De spanten voor het nieuwe dak van de woning staan alweer overeind ! 

 

01-11-2009-009-gagesti-300p.jpg
Oktober 2009. De binnenruimtes zijn - na de brand- alweer aardig opgeknapt.

01-11-2009-011-gagesti-300p.jpg


2009-juli-brand-vergezicht.jpg
Juli 2009. Zicht op de boerderij met het gedeeltelijk verbrandde dak van de woning.

2009-juli-brand-alle-zegen-komt-van-boven.jpg
Juli 2009. Het dak is naar binnen gestort.

2009-juli-brand-de-grote-zaal.jpg
Juli 2009 .Het verwoeste dak.

2009-juli-brand-de-kantine-keuken.jpg
Juli 2009. De kantine keuken in het rechterdeel van de woning is gespaard.

2009-juli-brand-de-trap.jpg
Juli 2009. De trap.

2009-juli-brand-deur-naar-de-slaapkamer.jpg
Juli 2009. de deur naar een slaapkamer.

2009-juli-brand-nog-bruikbaar.jpg
Juli 2009. De hal in het rechterdeel van de woning is
gespaard. 

2009-juli-brand-oprumers-gevraagd.jpg
Juli 2009. Van het meubilair kan veel worden schoongemaakt en gebruikt.

2009-juli-brand-zicht-op-de-zooi.jpg

Juli 2009. De woning met het ingestorte dak.


  2009-juni-de-internationale-bouwgroep.jpg
Juni 2009. Een internationale bouwgroep
werkt van 24 mei tot 14 juni in Gagesti en
Giurcani.

2009-juni-deel-bouwgroep-in-kantine.jpg
Juni 2009. Een deel van de bouwgroep in de kantine van de woning op de zorgboerderij in Gagesti.2009-juni-marnix-voor-kapel.jpg
Juni 2009. Marnix voor het kapelletje in 
een dorp vlakbij de zorgboerderij.