Enkele feiten.
Oppervlakte: 238.391 vierkante kilometer.
Inwoners: 22.7 miljoen.
Hoofdstad: Boekarest.
Regeringsvorm: Republiek.
Taal: Roemeens (romaanse taalgroep)
Religie: Roemeens-orthodox, Rooms-katholiek, Protestant en overig.
Landschap: bergen en heuvels. Aan de zee-zijde een delta en zandstranden. Verder oerbossen en zandvlaktes.
Klimaat: gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters.
Internationale coalities: Sinds 2004 lid van de NAVO. Sinds 2007 lid van de Europese Unie.
Nicolae Ceausescu.
Onder het bewind van Ceausescu werd aan arme kinderrijke gezinnen de mogelijkheid geboden hun kinderen in staatstehuizen onder te brengen. Zonder enige andere hulp van de staat zit er voor arme ouders vaak niets anders op dan hun kinderen, vaak direct na de bevalling, in ziekenhuizen achter te laten.
Dit beleid leidt er toe dat in 1989, na de val van Ceausescu, zo'n 100.000 kinderen in kindertehuizen verblijven. Velen krijgen niet de nodige aandacht, liefde en stimulatie. Ze vertonen verschijnselen van verwaarlozing.
Onder druk van de, door Roemenië gewenste, toetreding tot de Europese Unie wordt na 1989 in het hele land gewerkt aan het aanpassen van de wetgeving op het gebied van de jeugdhulp- verlening.
Een uitwas is de grootschalige, vaak illegale buitenlandse adoptie. In 2000 komt er een moratorium op buitenlandse adopties.
In de nationale strategie 2000-2005 is deïnstitutionalisatie (het 'uitplaatsen' van de kinderen) een speerpunt. Door een gebrek aan middelen, kennis en ervaring laat de manier waarop dit gebeurt, te wensen over. In no-time worden jonge kinderen in
pleeggezinnen ondergebracht, vaak zonder dat de pleegouders weten voor hoe lang. Als de biologische ouders worden teruggevonden, worden kinderen daar afgeleverd. Achttien- jarigen worden min of meer op straat gezet. Bij gebrek aan
vervoersmiddelen en opgeleide pleegzorgwerkers worden de pleeggezinnen niet of nauwelijks bezocht. Het ontbreekt aan begeleiding, evaluaties en plangericht werken.
Met de hulp van buitenlandse organisaties wordt getracht enige methode in de pleegzorg aan te brengen.
Juli 2010
(bron o.a. Roemenie Magazine, editie 13)
5 mei 2010 was een dag des onheils voor Roemenië. De IMF-economen kwamen de staatsfinanciën controleren. Voorafgaand aan hun bezoek leek alles onder controle. Roemenië had het door de financiële crisis zeer moeilijk maar had op tijd de hulp van het IMF ingeroepen. De Roemeense regering was onder voorwaarde van de lening van het IMF bezig een pakket bezuinigingsmaatregelen uit te voeren die het Roemeense begrotingstekort onder controle moest houden. Het ergste was bijna achter de rug volgens de Roemeense beleidsmakers.
Tot die vijfde mei. Op 6 mei kondigde president Basescu persoonlijk in een speciaal belegde persconferentie een harde werkelijkheid aan. De Roemeense staatsfinanciën stonden er zo slecht voor dat per 1 juni alle ambtenarensalarissen met 25% verlaagd zouden worden en de pensioenen en uitkeringen met 15%. Ook moeten er tussen nu en het eind van het jaar 250.000 ambtenaren ontslagen worden.
Roemenië nadert de afgrond. De maatregelen die op last van het IMF genomen zijn, zijn zeer pijnlijk.
Het zijn met name de zwakkeren in de Roemeense samenleving zoals de ouderen, gehandicapten, kansarme gezinnen die het hardst getroffen worden. De medewerkers van Noi si Voi (de mentoren van onze jongeren) die door de gemeentelijke overheid betaald worden, hebben op het moment ook 25% minder salaris. Hun inkomen was eigenlijk al nauwelijks genoeg om van rond te komen. Voor ons zorgboerderij project betekent het op dit moment dat de instantie gehandicaptenzorg waar we een contract mee hebben voor de a.s. exploitatie, mensen moet ontslaan en geen nieuwe mensen mag aannemen. Ze verwachten dat dit nog voor heel 2011 zal gelden. Subsidies voor innovaties zijn ook gestopt.
Ceausescu werd in 1989 vermoord. Dit filmpje geeft een impressie van de revolutie die aan zijn dood vooraf ging. Ceausescu liet een erfenis na van overvolle kindertehuizen, waar kinderen leefden in erbarmelijke omstandigheden.
Paece et bene. St Gilles.